codzienność

sobota, 16 lipca 2011

smażony dorsz z warzywami i kaszą kuskus


Smażony dorsz z warzywami i kaszą kuskus, to propozycja na rybkę podaną na łożu z różnego rodzaju sezonowych warzyw, podaną z sałatką z kaszy kuskus przyprawioną w dość nietypowy sposób. Przepis podpatrzyłam u Emerila Lagasse.

2 szklanki wody
1 szklanka kaszy kuskus
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki suszonych śliwek
2 łyżeczki soku pomarańczowego
1 łyżka skórki pomarańczowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
laska cynamonu
3 łyżeczki soli
1/4 szklanki natki pietruszki

Zagotować wodę w czajniku. Kaszę kuskus przesypać do dużej miski. Dodać posiekane prażone migdały, śliwki pokrojone w cienkie paski, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, imbir, kmin, cynamon i łyżeczkę soli. Zawartość miski zalać wrzątkiem. Przykryć i odstawić na 10 minut. Odkryć i przemieszać kaszę widelcem. Dodać natkę pietruszki i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na czas przygotowywania dorsza i warzyw.

3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 czerwona cebula
2 cukinie
2 żółte dynie
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
1/4 szklanki ulubionych ziół
1 łyżeczka białego pieprzu
500 g filetów z dorsza

 
Na dużej patelni podgrzać 2 łyżki oliwy i masło. Kiedy patelnia będzie rozgrzana, dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę i smażyć do miękkości przez 3 minuty. Dodać pokrojone w paseczki pozostałe warzywa, smażyć 5 minut na dużym ogniu często mieszając, aż warzywa będą chrupiące. Dodać zioła, łyżeczkę soli i połowę ilości łyżeczki pieprzu. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Rybę przyprawić z obydwu stron solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Kiedy patelnia będzie już rozgrzana, dodać filety i smażyć przez około 3 minuty na każdej stronie, do uzyskania złocistego koloru. Filety podawać z kuskusem i warzywami rozłożonymi na talerzu. 

6 komentarzy:

  1. widzę że u ciebie też często goszczą rybki:) a sałatka z kuskusu to faktycznie jest niesamowita!:))) nawet przez monitor czuć jej aromat:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu, staram się z tymi rybami, choć uważam, że i tak za rzadko je jemy. Obiecuję sobie zawsze poprawę :) A sałatka ma niezwykły aromat i bardzo nam smakowała. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bukiet przypraw w sałatce brzmi super - pewnie aromat też był niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu kasza kuskus z tymi dodatkami świetnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo kolorowa potrawa

    OdpowiedzUsuń
  6. Lutka, dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.