Przepyszne ciasto, idealnie wilgotne, z owocami zatopionymi w serowej masie. Ciasto serowe z borówkami to, przepis Anny Olson.
100 g masła
½ szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
Utrzeć masło z cukrem, żeby powstała jasnożółta, puszysta masa. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać w kilku porcjach, na przemian z mlekiem, aż składniki się połączą. Przełożyć ciasto do lekko natłuszczonej tortownicy i wyrównać powierzchnię.
225 g kremowego twarogu śmietankowego
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
2 szklanki borówek amerykańskich
Utrzeć ser, aż będzie miękki. Stopniowo dodawać cukier, zdejmując serową masę ze ścianek naczynia, żeby nie pozostały na nich twarde grudki. Dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Dodać jajko i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Wyłożyć serowe nadzienie na ciasto, które znajduje się w tortownicy i posypać borówkami.
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki masła
Wymieszać w miseczce cukier, mąkę i cynamon. Wyrobić z masłem, tak żeby kawałki masła połączyły się z sypkimi składnikami. Powstałą kruszonką posypać ciasto z serem i borówkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 175° C, przez około 40 minut. Ostudzić ciasto przed podaniem.
Wygląda bardzo zachęcająco, chętnie spróbowałabym je przy kawie :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się - do kawy idealne! pysznie wygląda i kusi niemiłosiernie:)
OdpowiedzUsuńW ten sposób nie dodawałam jeszcze twarożku do ciasta, fajne :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się smakowicie:)))) częstuję się wirtualnie jednym kawałeczkiem:))) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. A raczej uwielbiałam jak jadłam jeszcze takie słodkości :) Wygląda cudownie :]]
OdpowiedzUsuńIza, jest bardzo smaczne i wilgotne przez dodatek sera. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMaugustyna, do kawki pierwsza klasa. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGosiu, ależ proszę, a Twoimi kureczkami. Uściski!
OdpowiedzUsuńKuchareczka, w takim razie polecam, to dobry sposób.
OdpowiedzUsuńPingwinka, jest smaczne szkoda, ze nie jadasz :(
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcający przepis;),lubię ciasta z dodatkiem sera i owoców!,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtaki kwadracik chętnie bym wzięła do kawki, cudny kolor od borówek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Monisia, dodatek sera bardzo dobrze komponuje się z borówkami. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMonika, do kawki takie kawałeczki doskonałe. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńco do wypieków, to jestem początkująca, nie robiłam nigdy jeszcze ciasta serowego, a szkoda, bo wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńBazylia, to ciasto serowe idealne dla początkujących, widać na załączonym zdjęciu :)
OdpowiedzUsuń