Barszcz z kurek ta pyszna zupa, bardzo łatwa w przygotowaniu. Zupa ta pozwala rozkoszować się wspaniałym smakiem kurek z dodatkiem aromatycznych ziół rozmarynu i tymianku. Specyficznego posmaku zupie nadaję też trawa żubrowa, posiadająca charakterystyczny zapach kumaryny, substancji przypominającej zapach świeżego siana.
500 g kurek
1 cebula
50 g masła
500 ml bulionu
1000 ml mleka 3,2%
300 ml śmietany 30%
sól
500 ml bulionu
1000 ml mleka 3,2%
300 ml śmietany 30%
sól
biały pieprz
3 gałązki rozmarynu
3 gałązki tymianku
3 źdźbła trawy żubrowej
natka pietruszki
Kurki
oczyścić, obrać i dokładnie umyć. W garnku rozgrzać masło, dodać obraną
i drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać kurki i smażyć razem około
5 minut. Wlać bulion, mleko i śmietanę, dodać związane
bawełnianą nicią zioła. Wszystko razem gotować około 50 minut, doprawić
do smaku solą i białym pieprzem. Wyjąc z garnka wiązkę ziół, zupę podawać z posiekaną natką pietruszki.
mmm z kurkami.... wyśmienita
OdpowiedzUsuńbarszczu z kurek to jeszcze nigdynie jadłam
OdpowiedzUsuńfaktycznie, fajnie się zgrałyśmy kurkowo:) powiedz tylko jak zdobyć trawę żubrową, bardzo intrygujący dodatek:)))
OdpowiedzUsuńKaś, kureczki doskonałe. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDorota, w takim razie polecam. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńGosia, trawa do kupienia na popularnym portalu aukcyjnym, sprawdzałam :) W barszczyku jest niezbędna, a z nadmiaru można zrobić samemu znany trunek, robiłam, wychodzi wyśmienity. Uściski!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńnigdy takiej zupki nie jadłam! a szkoda, bo na zdjęciach prezentuje się wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, barszcz, kurki i jeszcze ta trawa żubrowa. Mmmm... :)
OdpowiedzUsuńTusia, dziękuje i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMaugustyna, polecam tą wersję, zupka bardzo aromatyczna. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKuchareczka, tak sobie mieszanka :)
OdpowiedzUsuńChwytliwa nazwa, przyznam, że teraz się zastanawiam poważnie, czy bardziej by mi smakował taki barszczyk, czy tradycyjny, który uwielbiam. Oba pyszne- to pewne :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, każdy inny ale oba smaczne :)
OdpowiedzUsuńPieknie wyglada ten kurkowy barszcz - jestem pewbna, ze by mnie zachwycil!
OdpowiedzUsuńMaggie, ja też jestem pewna. Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńMoje marzenie! :*
OdpowiedzUsuńJa się pisze na taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńSara, dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńKuchennefascynacje, ale bardzo proszę! Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńciekawy ten dodatek kumaryny... czy można ją gdzieś zakupić?
OdpowiedzUsuńtaki kurkowy barszczyk, prawdziwe pyszności ;D
Eve, trawa żubrowa daje zapach kumaryny. Sprawdzałam, trawę można ją kupić na popularnym portalu aukcyjnym. Polecam i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń