Łososia można przyrządzać na wiele sposobów, można go smażyć, piec, gotować czy dusić. Bardzo smaczne są klopsiki z łososia podane z surówką przygotowanej z fasolki szparagowej.
300 g filetu z łososia
1 cebula
1 jajko
sól
sól
pieprz 
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki koperku
3 łyżki oleju
Z łososia usunąć skórę, umyć i osuszyć. Fileta zmielić razem z cebulą, dodać
 jajko, tartą bułkę, przyprawy i posiekany koperek, wyrobić na jednolitą
 masę. Następnie uformować z niej klopsiki. Na patelni na rozgrzanym 
oleju obsmażyć kotleciki na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni kotleciki 
osuszyć na papierowym ręczniku.
Pyszna i lekka surówka z fasolki szparagowej, podawana od wieków w moim rodzinnym domu. Surówkę można przygotować ze świeżej fasolki szparagowej lub konserwowej.
250 g fasolki szparagowej
1 cebula
sól
pieprz
cukier 
sok z cytryny
oliwa
Fasolkę
  oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokroić na  kawałki. Ugotować w  
osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, 
wymieszać z fasolką, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z
 cytryny, na koniec dodać oliwę. 
ślicznie się prezentują!pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtakich klopsików jeszcze nie jadłam:) ciekawie się zapowiadają! miłego dnia!:)
OdpowiedzUsuńMaugustyna a jeszcze lepiej smakuje! Miłego popołudnia!
OdpowiedzUsuńGosiu spróbuj, warto! Miłego wypoczynku!
OdpowiedzUsuń