Pyszne mocno migdałowe babeczki znalazłam w książce Zofii Zawistowskiej "Desery i wypieki domowe". Babeczki piaskowe podałam z musem przygotowanym z czerwonej porzeczki.
4 jajka
5 łyżek cukru
4 łyżki masła
50 g migdałów
200 g mąki pszennej
2 łyżki cukru waniliowego
Małe foremki do ciastek wysmarować starannie masłem. Migdały sparzyć wrzącą wodą, po kilku minutach odcedzić, obrać ze skórki i zemleć w maszynce. Włożyć do donicy, rozetrzeć wałkiem, ucierając dodać masło, utrzeć na jednolitą masę. Ucierać w dalszym ciągu, dodawać po żółtku i po łyżce cukru. Starannie utartą masę wymieszać z połową mąki. Białka ubić na sztywną pianę, dodać łyżkę cukru i cukier waniliowy, ubijać jeszcze kilka minut, wyłożyć na utartą wcześniej masę. Wymieszać drewnianą łyżką, dodając jednocześnie resztę mąki. Przygotowane ciasto wyłożyć do foremek, napełniając je do 3/4 wysokości, foremki ustawić na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150º C. Piec lekko rumieniąc, letnie wyjąć z foremek. Najsmaczniejsze będą podane po ostygnięciu wypełnione musem porzeczkowym.
bardzo lubię ciasto piaskowe! a te babeczki wyglądają uroczo, i ten mus porzeczkowy nadaje im dodatkowego uroku!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Prześliczne babeczki. Musiały niesamowicie smakować :D
OdpowiedzUsuńale pieknie wygladaja te serduszka :) widac w nich duzo Twojej milosci do pieczenia!
OdpowiedzUsuńMonika, mus świetnie dopełnił smaku, ale sprawdzi się każda inna konfitura. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńSlyvvia, najlepsze są na drugi dzień. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSara, tylko jeszcze trochę umiejętności mi brak. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle uroczo wyglądają, jestem pewna, że smakują przepysznie!
OdpowiedzUsuńalez cudne sa :) takie slodkie i wesole i sloneczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Sama śliczność i urok w tych babeczkach, Kamilko!
OdpowiedzUsuńŚliczne babeczkowe serduszka :) Bardzo urocze :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
wow, super te serducha ci wyszły:) w sam raz na durszlakowy piknik:)
OdpowiedzUsuńŚliczne ! I jeszcze ten dżemik!:))
OdpowiedzUsuńShaday, bardzo nam smakowały. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGosiu, miło że przypadły Ci do gustu. Uściski!
OdpowiedzUsuńEwelajna, mała przyjemność na zimny letni dzień.
OdpowiedzUsuńBeatko witam u mnie i dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGosiu, serducha na piknik to fajny pomysł. Uściski!
OdpowiedzUsuńMajanko, serducho na dobry nastrój, a dżemik do osłody brzydkiej pogody!
OdpowiedzUsuńbardzo ładne :-)
OdpowiedzUsuńWypiecz wymaluj, dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem, czy te babeczki smakowo przypominają wielkanocne piaskowe.. bo jeśli tak to koniecznie do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńjednym słowem są przecudne!
OdpowiedzUsuńPanno L, tak właśnie smakują. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKaś, fajnie, że przypadły Ci do gustu. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń