codzienność

środa, 10 sierpnia 2011

babeczki piaskowe z musem porzeczkowym


Pyszne mocno migdałowe babeczki znalazłam w książce Zofii Zawistowskiej "Desery i wypieki domowe". Babeczki piaskowe podałam z musem przygotowanym z czerwonej porzeczki.

4 jajka
5 łyżek cukru
4 łyżki masła
50 g migdałów
200 g mąki pszennej
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka masła 
mus porzeczkowy

Małe foremki do ciastek wysmarować starannie masłem. Migdały sparzyć wrzącą wodą, po kilku minutach odcedzić, obrać ze skórki i zemleć w maszynce. Włożyć do donicy, rozetrzeć wałkiem, ucierając dodać masło, utrzeć na jednolitą masę. Ucierać w dalszym ciągu, dodawać po żółtku i po łyżce cukru. Starannie utartą masę wymieszać z połową mąki. Białka ubić na sztywną pianę, dodać łyżkę cukru i cukier waniliowy, ubijać jeszcze kilka minut, wyłożyć na utartą wcześniej masę. Wymieszać drewnianą łyżką, dodając jednocześnie resztę mąki. Przygotowane ciasto wyłożyć do foremek, napełniając je do 3/4 wysokości, foremki ustawić na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150º C. Piec lekko rumieniąc, letnie wyjąć z foremek. Najsmaczniejsze będą podane po ostygnięciu wypełnione musem porzeczkowym.

24 komentarze:

  1. bardzo lubię ciasto piaskowe! a te babeczki wyglądają uroczo, i ten mus porzeczkowy nadaje im dodatkowego uroku!!!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne babeczki. Musiały niesamowicie smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pieknie wygladaja te serduszka :) widac w nich duzo Twojej milosci do pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Monika, mus świetnie dopełnił smaku, ale sprawdzi się każda inna konfitura. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Slyvvia, najlepsze są na drugi dzień. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Sara, tylko jeszcze trochę umiejętności mi brak. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy8/10/2011

    Ale uroczo wyglądają, jestem pewna, że smakują przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. alez cudne sa :) takie slodkie i wesole i sloneczne :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sama śliczność i urok w tych babeczkach, Kamilko!

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne babeczkowe serduszka :) Bardzo urocze :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. wow, super te serducha ci wyszły:) w sam raz na durszlakowy piknik:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczne ! I jeszcze ten dżemik!:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Shaday, bardzo nam smakowały. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Gosiu, miło że przypadły Ci do gustu. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ewelajna, mała przyjemność na zimny letni dzień.

    OdpowiedzUsuń
  16. Beatko witam u mnie i dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Gosiu, serducha na piknik to fajny pomysł. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  18. Majanko, serducho na dobry nastrój, a dżemik do osłody brzydkiej pogody!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wypiecz wymaluj, dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawa jestem, czy te babeczki smakowo przypominają wielkanocne piaskowe.. bo jeśli tak to koniecznie do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. jednym słowem są przecudne!

    OdpowiedzUsuń
  22. Panno L, tak właśnie smakują. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Kaś, fajnie, że przypadły Ci do gustu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.