Sernik krakowski, to przepis Pierre Hermé z książki "Desery, od najprostszych po wykwintne". Pierre Herme, to światowej sławy cukiernik uznany za wielkiego mistrza, który wynosi francuskie cukiernictwo na sam szczyt sztuki kulinarnej. Jego ciasta budzą zachwyt znawców w Paryżu, Tokio i Nowym Jorku.
1 laska wanilii
125 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 jajko
Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół i nożykiem zeskrobać nasionka. W misce wymieszać nasionka wanilii i cukier. Mąkę przesiać na stolnicę. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Pośrodku uformować wgłębienie. Wbić do niego jajko i posypać cukrem z wanilią. Mieszać tylko do czasu, aż składniki się połączą. Nie wyrabiać zbyt długo. Ciasto wygniatać wewnętrzna stroną dłoni, lekko je przesuwając, aż będzie gładkie. Uformować kulę, lekko spłaszczyć dłonią i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.Nagrzać piekarnik do 180° C. Prostokątna foremkę cienko posmarować masłem. Z ciasta odkroić 1/4, resztę cienko rozwałkować na prostokątny placek i wyłożyć nim dno i boki formy, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
1000 g twarogu
8 jajek
100 g masła
250 g cukru
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g rodzynek
1 żółtko
Twaróg zmielić i odstawić. Masło włożyć do dużej miski, dodać 200 g cukru i cukier waniliowy, utrzeć na krem. Ucierając dodawać po jednym żółtku, a następnie po około 200 g twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier. Połowę piany dodać do masy serowej i wymieszać. Dodać rodzynki, mąkę ziemniaczaną i pozostała pianę. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyjąć z piekarnika. Rozłożyć na nim masę serową i wyrównać powierzchnię. Pozostałe ciasto rozwałkować na grubość 4 minimetrów i radełkiem pokroić paski szerokości jednego centymetra. Z pasków ciasta ułożyć na serze kratkę i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Sernik wstawić do piekarnika i piec 50 minut. Po ostudzeniu polukrować.
Ach, "Desery" już na mnie czekają w domu. W poniedziałek jadę do Polski, i jak się do nich dorwę, to długo nikt mnie nie odciągnie... Już się nie mogę doczekać!
OdpowiedzUsuńA sernik wygląda bosko!
Pięknie wygląda! (też mam go na liście do zrobienia)
OdpowiedzUsuńKocham wszystkie serniki, ten wygląda doskonale :D
OdpowiedzUsuńtaż mam na niego ochotę i ostatnio patrzyłam na ten przepis w książce...co powiesz o samym serniku?
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńJestem miłośniczką serników i chętnie bym spróbowała.
To bliski mi sernik, bo jestem z Krakowa. Sentymentalne ciasto :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie:))) ale ty się ostatnio rozkręciłaś z tymi wypiekami:))) same smakołyki:)))
OdpowiedzUsuńGin, to fajną będziesz miała niespodziankę, czekam w takim razie na efekty. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńBasiu, skoro na liście to polecam bardzo. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSlyvvia, ja też :)
OdpowiedzUsuńChantel, to bardzo tradycyjny sernik, powiem szczerze, że największy wpływ na smak ma ser. Jeśli jest smaczny to sernik wychodzi rewelacyjny, warto poszukać smacznego. Ciasto kruche to jedno z lepszych jakie jadłam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAmber miło, że Ci się podoba. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKuchareczka, sernik z magicznego miasta, uwielbiam Kraków! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGosiu, może w końcu nauczę się piec, bo na razie to eksperymenty hihihi mało udane :) Uściski!
OdpowiedzUsuńAle cudowny!
OdpowiedzUsuńDeserowo, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam sernika, a to przecież moje ulubione ciasto, koniecznie poproszę kawałek (jeśli jeszcze został)!
OdpowiedzUsuńMój ulubiony serniczek.. Uwielbiam potrawy z dodatkiem sera białego :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, prześlę kawałek :)
OdpowiedzUsuńPiękny;)mocno serowy puszysty.Robię podobny,ale niedługo mam zamiar zrobić w okrągłęj formie i chyba użyję jakiegoś dobrego sera z wiaderka,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGrażynko, podziwiałam Twoje wypieki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMonisia, ten w okrągłej formie pięknie by się prezentował, muszę spróbować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDo sernika dlugo mnie nie musisz na namawiac ;D Taki jak Twoj to moge cala blaszke wciagnac na raz ;)
OdpowiedzUsuńBuziaki ;*
Sara, dziękuję Ci bardzo za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńależ on wygląda! Sernik krakowski to smaczne ciasto. ; >
OdpowiedzUsuńShaday, smaczny już z samej nazwy :)
OdpowiedzUsuńoch.... sernik :) PYCHOTA :D:D
OdpowiedzUsuńDomowe wypieki, witam u mnie i dziękuję! Serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam,jeszcze nigdy nie piekłam sernika krakowskiego,a tak kusząco wygląda.
OdpowiedzUsuńMam pytanie.Jakich wymiarów ma być ta blaszka.I jeżeli nie jest to tajemnicą,jakiego twarogu Pani używa.Pozdrawiam.Halina
Halina, blaszka użyta do tego wypieku to standardowa blacha 25X30 cm. Używam najczęściej twarogu śmietankowego z Czarnkowa :) Pozdrawiam i życzę smacznego!
Usuń