Cukinia według źródła należy do warzyw niskokalorycznych, o niezbyt dużej wartości odżywczej. Główną jej zaletą jest wyborny smak. Ponadto odkwasza organizm oraz sprzyja przemianie materii. Ma wszechstronne zastosowanie. Przyrządza się z niej zupy, sałatki i desery. Bogata jest w potas, wapń oraz witaminy i karoten. Cukinię wykorzystałam przygotowując gulasz z mięsa indyka. Gulasz z cukinią świetnie smakuje podany z ryżem, można jednak traktować go jak samodzielną potrawę.
1 średnia cukinia
2 piersi z indyka
1 papryka
2 cebule
3 pomidory
natka pietruszki
sól
1 papryka
2 cebule
3 pomidory
natka pietruszki
sól
pieprz
słodka papryka
chili
2 łyżki oleju
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przygotować warzywa, paprykę, cukinię, cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku na rozgrzany olej wrzucić mięso i chwilę smażyć, dodać cebulę do lekko podsmażonego mięsa. Wszystko to doprawić solą, pieprzem, papryką i chili. Dodać paprykę do mięsa, a gdy trochę zmięknie dodać cukinię. Wszystko razem smażyć, doprawić w razie potrzeby. Do gulaszu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusić razem jeszcze kilka minut. Całość posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Podawać z ryżem.
O tym odkwaszaniu nie słyszałam, dobrze wiedzieć;)Taki gulasz to świetna propozycja na lekki wakacyjny obiad;)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł na gulasz!pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię. Na pewno cudowny jest gulasz z jej dodatkiem. Pyszności :D
OdpowiedzUsuńPyszny letni obiad!
OdpowiedzUsuńI dlatego tak nie lubię zimy...
Malwina, w letnim obiadku wykorzystać jego dary. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMaugustyna, dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSlyvvia, taka moja letnia wersja. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAmber i ja też, nawet bardzo. Delektujmy się więc urokami choć takiego lata. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLubię gulasz, a taki z cukinią musi być już całkiem pyszny. :)Na pewno wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię pod każdą postacią ;) Pyszne danie!
OdpowiedzUsuńLubię takie jedzonko. Cukinia należy do ulubionych moich warzyw. Wczoraj zakupiłam żółtą:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Pyszna propozycja obiadowa, zjadłabym ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńMajana, fajne lato ma warzywa i owoce, całe bogactwo. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, dziękuje i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńgulasz prezentuje się pysznie, no i bardzo ciekawe informacje prezentujesz, bo dla mnie smak cukinii, to akurat najbardziej dyskusyjna sprawa, dla mnie jej smak jest zbyt delikatny i jakakolwiek przyprawa, pomidory, ser, cokolwiek dominuje cukinię i jej indywidualny posmak znika:)
OdpowiedzUsuńGosiu, dlatego ją lubię, bo dodatkami można właśnie wzbogacić jej smak. Miłej niedzieli!
OdpowiedzUsuń