Skoro teraz tyle świeżej mięty postanowiłam też wykorzystać ją by przygotować syrop miętowy, który można przechowywać w domowej spiżarni. Przepis na syrop miętowo - imbirowy znalazłam tutaj. Syrop ma świetny smak i bardzo głęboką barwę. Drugi syrop, to syrop miętowy, który można przechowywać dłużej.
200 g cukru 
200 g wody
80 g świeżego imbiru
garść liści i łodyżek świeżej  mięty
Miętę
 umyć, imbir umyć i pokroić w plastry. Wszystkie składniki umieścić w 
rondelku, wymieszać, zagotować. Skręcić  ogień na średni i pogotować 
około 10 minut. Wystudzić. Przecedzić do  słoika lub buteleczki i 
przechowywać w lodówce. Dodawać syrop do  napojów, wymieszany z sokiem z
 limonki lub cytryny i dopełniony  wodą.
1000 g cukru 
1000 ml wody
20 g kwasku cytrynowego
garść liści i łodyżek świeżej  mięty
Miętę
 umyć, wszystkie składniki umieścić w rondelku, wymieszać, zagotować. 
Skręcić  ogień na średni i pogotować około 10 minut. Gorące przecedzić 
do  słoika lub buteleczki. Gęsty i przecedzony, gorący syrop zlewamy do 
słoiczków i szczelnie zamykamy.  Dodawać syrop do  napojów, wymieszany z sokiem z limonki lub cytryny i dopełniony  wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.