Przepisy na połączenie rabarbaru i bazylii zaczerpnęłam z Around the kichen table. Wszystkie przepisy cytuję za autorką. Syrop bazyliowy na bazie cukru demerara, który nadaje głębokiego, karmelowego koloru.
200 g cukru demerara
200 ml wody
pęczek bazylii
200 ml wody
pęczek bazylii
Cukier i wodę umieścić w rondlu i gotować na średnim ogniu do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Wtedy dodać gałązki bazylii z listkami i całość gotować, aż syrop lekko zgęstnieje. Przelać do butelki i studzić.
Kompot z rabarbaru z syropem bazyliowym.
600 g rabarbaru
1000 ml wody
skórka z 2 cytryn
1 kawałek kory cynamonu
4 łupinki kardamonu
1 laska wanilii
syrop bazyliowy
sok z 1 cytryny
Rabarbar malinowy umyć, obrać i pociąć na centymetrowe kawałki. Gotować ze podanymi przyprawami w podanej ilości wody przez 10 minut. Odstawić do ostygnięcia na całą noc do lodówki. Na drugi dzień przecedzić przez gazę i dokładnie odcisnąć kawałki rabarbaru, by uzyskać jak najwięcej soku. Dosłodzić syropem bazyliowym i sokiem z cytryny.
Kompot z syropem bazyliowym świetnie też komponuje się wymieszany w proporcji 1:1 z Martini Bianco.
fajne pomysły na kompot z rabarbarem
OdpowiedzUsuńŚwietne syropy, niewykluczone że wykorzystamy przepis na miętowy, bo mamy na tarasie 4 doniczki mięty... :)
OdpowiedzUsuńW głowie się kręci od tylu wspaniałości:)
OdpowiedzUsuńZuberi, dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJust-great-food, korzystajcie bardzo proszę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAffogato, miło mi.
OdpowiedzUsuńwow, ale ty masz pomysły:) super! ciekawe jak to smakuje, na pewno pysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo intrygujący jest ten syrop bazyliowy. Bardzo chętnie bym spróbowała takiego kompotu rabarbarowo-bazyliowego :)
OdpowiedzUsuńciekawe te syropki! wpadające idealnie w moje kubki smakowe :)
OdpowiedzUsuńooo jak duzo pysznych trudnków ;) w taką pogodę chetnei wszystkie bym wypiła :)
OdpowiedzUsuńGosiu, wszystko smacznie, niestety nie wszystkie pomysły moje, ale cieszę się, że są źródła. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTu-tusia, syrop bazyliowy bardzo jest smakowity!
OdpowiedzUsuńBazylia, miło mi. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMadleine, trunki doskonałe na cieplutkie dni. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń