codzienność

sobota, 11 czerwca 2011

syrop bazyliowy


Przepisy na połączenie rabarbaru i bazylii zaczerpnęłam z Around the kichen table. Wszystkie przepisy cytuję za autorką. Syrop bazyliowy na bazie cukru demerara, który nadaje głębokiego, karmelowego koloru. 

200 g cukru demerara
200 ml wody
pęczek bazylii

Cukier i wodę umieścić w rondlu i gotować na średnim ogniu do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Wtedy dodać gałązki bazylii z listkami i całość gotować, aż syrop lekko zgęstnieje. Przelać do butelki i studzić.


Kompot z rabarbaru z syropem bazyliowym.

600 g rabarbaru
1000 ml wody
skórka z 2 cytryn
1 kawałek kory cynamonu
4 łupinki kardamonu
1 laska wanilii
syrop bazyliowy 
sok z 1 cytryny

Rabarbar malinowy umyć, obrać i pociąć na centymetrowe kawałki. Gotować ze podanymi przyprawami w podanej ilości wody przez 10 minut. Odstawić do ostygnięcia na całą noc do lodówki. Na drugi dzień przecedzić przez gazę i dokładnie odcisnąć kawałki rabarbaru, by uzyskać jak najwięcej soku. Dosłodzić syropem bazyliowym i sokiem z cytryny.


Kompot z syropem bazyliowym świetnie też komponuje się wymieszany w proporcji 1:1 z Martini Bianco.

14 komentarzy:

  1. fajne pomysły na kompot z rabarbarem

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne syropy, niewykluczone że wykorzystamy przepis na miętowy, bo mamy na tarasie 4 doniczki mięty... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W głowie się kręci od tylu wspaniałości:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zuberi, dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Just-great-food, korzystajcie bardzo proszę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, ale ty masz pomysły:) super! ciekawe jak to smakuje, na pewno pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo intrygujący jest ten syrop bazyliowy. Bardzo chętnie bym spróbowała takiego kompotu rabarbarowo-bazyliowego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawe te syropki! wpadające idealnie w moje kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ooo jak duzo pysznych trudnków ;) w taką pogodę chetnei wszystkie bym wypiła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu, wszystko smacznie, niestety nie wszystkie pomysły moje, ale cieszę się, że są źródła. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Tu-tusia, syrop bazyliowy bardzo jest smakowity!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bazylia, miło mi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Madleine, trunki doskonałe na cieplutkie dni. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.