Risotto z krewetkami i szparagami, to klasyczne risotto wzbogacone świeżymi zielonymi szparagami i smacznymi krewetkami. Jędrne ziarenka ryżu połączone gęstym, kremowym śmietanowym sosem z dodatkiem aksamitnego parmezanu, w otoczeniu aromatycznego czosnku i szalotki.
250 g ryżu na risotto
500 ml woda
75 g masła
8 sztuk zielonych szparagów
10 krewetek
2 ząbki czosnku
1 szalotka
50 ml białego wina
50 ml śmietany 30%
sól
cukier
50 g parmezanu
Ryż wyspać do garnka o grubym dnie i podgrzewać na mocnym ogniu, cały czas mieszając, by ryż nie zmienił koloru, następnie wlać ciepłą wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Tak przygotowany ryż należy przykryć szczelnie folią aluminiową i pokrywką, następnie odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, by ryż doszedł, powinien być al dente. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kotkę. Przygotować szparagi, odciąć zdrewniałe końcówki i blanszować w gotującej wodzie przez około 1 minutę, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Następnie szparagi pokroić w drobne paseczki długości 2 centymetrów. Surowe krewetki obrać z pancerzy i ogona, pokroić na mniejsze części. W rondlu rozgrzać połowę masła, na to wrzucić przygotowane krewetki i podsmażyć. Po około 1,5 minuty dodać czosnek i szalotkę. Gdy czosnek i cebula się zeszklą należny dodać szparagi i chwile smażyć, około 5 minut. Następnie wlać wino i lekko odparować. Do tego dodać ryż i wlać śmietanę. Dusić, często mieszając, aż z podanych składników zrobi się jednolita masa. Do tego dodać drobno starty parmezan i resztę schłodzonego masła, zimne masło zagęszcza potrawę i dodaje jedwabistości. Całość doprawić do smaku solą i cukrem. Risotto należy podawać zaraz po przygotowaniu.
Risotto uwielbiam, twoje wyglada naprawde pysznie, a ostatnie zdjecie szparagow jest po prostu genialne!
OdpowiedzUsuńMaggie, bardzo mi miło. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam risotto, wszelakie! myślę, że to bardzo by mi smakowało, bo zdjęcia są rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło i również życzę miłego weekendu.
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
www.efektnimbu.blogspot.com
Risotto, szparagi i owoce morza to jedno z moich ulubionych dań.
OdpowiedzUsuńP.S. Scampi to nie krewetki, to langustynki ;)
mmm, wyobrażam sobie to połączenie:) aksamitna śmietanka, krewetki i szparagi - po prostu pycha:)
OdpowiedzUsuńMoniko, też myślę, że by Ci smakowało. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńLashqueen, nazewnictwo w każdym kraju bywa różne, pewnie nie jestem zbyt precyzyjna, w każdym razie nie chciałam nikogo urazić. Chodziło mi o krewetki dużych rozmiarów. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńGosiu, wszystko się zgadza. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńszparagi wygladaja jak zielony potwor :) a krewety zjem w kazdej postaci!
OdpowiedzUsuńpisze sie na takie pyszne jedzonko:)
OdpowiedzUsuńKatie, zielony potwór, ale smaczny hi hi...
OdpowiedzUsuńAga, ależ proszę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwilebiam taką kombinację składników i smaków.Brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńAmber :)
OdpowiedzUsuń