codzienność

piątek, 10 czerwca 2011

risotto z krewetkami i szparagami


Risotto z krewetkami i szparagami, to klasyczne risotto wzbogacone świeżymi zielonymi szparagami i smacznymi krewetkami. Jędrne ziarenka ryżu połączone gęstym, kremowym śmietanowym sosem z dodatkiem aksamitnego parmezanu, w otoczeniu aromatycznego czosnku i szalotki.


250 g ryżu na risotto
500 ml woda
75 g masła
8 sztuk zielonych szparagów
10 krewetek
2 ząbki czosnku
1 szalotka
50 ml białego wina
50 ml śmietany 30%
sól
cukier
50 g parmezanu 

Ryż wyspać do garnka o grubym dnie i podgrzewać na mocnym ogniu, cały czas mieszając, by ryż nie zmienił koloru, następnie wlać ciepłą wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Tak przygotowany ryż należy przykryć szczelnie folią aluminiową i pokrywką, następnie odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, by ryż doszedł, powinien być al dente. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kotkę. Przygotować szparagi, odciąć zdrewniałe końcówki i blanszować w gotującej wodzie przez około 1 minutę, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Następnie szparagi pokroić w drobne paseczki długości 2 centymetrów. Surowe krewetki obrać z pancerzy i ogona, pokroić na mniejsze części. W rondlu rozgrzać połowę masła, na to wrzucić przygotowane krewetki i podsmażyć. Po około 1,5 minuty dodać czosnek i szalotkę. Gdy czosnek i cebula się zeszklą należny dodać szparagi i chwile smażyć, około 5 minut. Następnie wlać wino i lekko odparować. Do tego dodać ryż i wlać śmietanę. Dusić, często mieszając, aż z podanych składników zrobi się jednolita masa. Do tego dodać drobno starty parmezan i resztę schłodzonego masła, zimne masło zagęszcza potrawę i dodaje jedwabistości. Całość doprawić do smaku solą i cukrem. Risotto należy podawać zaraz po przygotowaniu. 



14 komentarzy:

  1. Risotto uwielbiam, twoje wyglada naprawde pysznie, a ostatnie zdjecie szparagow jest po prostu genialne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Maggie, bardzo mi miło. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam risotto, wszelakie! myślę, że to bardzo by mi smakowało, bo zdjęcia są rewelacyjne!
    Pozdrawiam ciepło i również życzę miłego weekendu.

    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com
    www.efektnimbu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Risotto, szparagi i owoce morza to jedno z moich ulubionych dań.
    P.S. Scampi to nie krewetki, to langustynki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm, wyobrażam sobie to połączenie:) aksamitna śmietanka, krewetki i szparagi - po prostu pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moniko, też myślę, że by Ci smakowało. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Lashqueen, nazewnictwo w każdym kraju bywa różne, pewnie nie jestem zbyt precyzyjna, w każdym razie nie chciałam nikogo urazić. Chodziło mi o krewetki dużych rozmiarów. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu, wszystko się zgadza. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. szparagi wygladaja jak zielony potwor :) a krewety zjem w kazdej postaci!

    OdpowiedzUsuń
  10. pisze sie na takie pyszne jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Katie, zielony potwór, ale smaczny hi hi...

    OdpowiedzUsuń
  12. Aga, ależ proszę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwilebiam taką kombinację składników i smaków.Brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.