Danie smaczne i bardzo szybkie do przygotowania to penne ze szparagami i szpinakiem. Świetne połączenie szpinaku w aksamitnym sosie, szparag oraz makaronu.
200 g makaronu penne
500 g białych szparagów
200 g szpinaku
50 g boczku
50 g boczku
2 ząbki czosnku
50 g śmietany
gałka muszkatołowa
parmezan
parmezan
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
Makaron ugotować według wskazówek podanych na opakowaniu. Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce i ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć, przebrać usuwając łodyżki, lekko rozdrobnić. Boczek drobno pokroić, czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek, dołożyć czosnek oraz szpinak dalej smażyć. Dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na talerzu rozłożyć makaron, polać sosem szpinakowym, na tym rozłożyć szparagi, całość posypać drobno startym parmezanem.
szparagów ze szpinakiem jeszcze nie łączyłam, ale ciekawi mnie to zestawienie:) lubię takie szybkie pomysły na obiad:)
OdpowiedzUsuńGosiu, połączenie jest bardzo smaczne! Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńdwa przeboje sezonu w jednym i do tego jeszcze z moim ukochanym penne!!! mniam mniam. Wygląda letnio i pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Monika, miło mi. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmam slabosc do szpinaku, ale patrz, ze szparagami jeszcze nie jadlam :)
OdpowiedzUsuńszparagi i makaron?? mniammmmm! dziś trafiam na tyle ciekawych przepisów, że sama nie wiem, jaki byłby pierwszym, który bym "ściagnęła" :) ale makarony zajmują u mnie czołową pozycję! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKamila, duże MNIAM.
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie!
Katie, moje słabości to szpinak i szparagi, dlatego to połączenie :)
OdpowiedzUsuńBazylia, miło mi bardzo, ściągaj proszę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAmber, dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się takie połączenie. Szczególnie w sezonie :)
OdpowiedzUsuńJadalnepijalne, miło Cię gościć. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń