codzienność

środa, 8 czerwca 2011

penne ze szparagami i szpinakiem


Danie smaczne i bardzo szybkie do przygotowania to penne ze szparagami i szpinakiem. Świetne połączenie szpinaku w aksamitnym sosie, szparag oraz makaronu. 

200 g makaronu penne 
500 g białych szparagów
200 g szpinaku
50 g boczku 
2 ząbki czosnku
50 g śmietany
gałka muszkatołowa
parmezan
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
 
Makaron ugotować według wskazówek podanych na opakowaniu. Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce i ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć, przebrać usuwając łodyżki, lekko rozdrobnić. Boczek drobno pokroić, czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek, dołożyć czosnek oraz szpinak dalej smażyć. Dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na talerzu rozłożyć makaron, polać sosem szpinakowym, na tym rozłożyć szparagi, całość posypać drobno startym parmezanem.

12 komentarzy:

  1. szparagów ze szpinakiem jeszcze nie łączyłam, ale ciekawi mnie to zestawienie:) lubię takie szybkie pomysły na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu, połączenie jest bardzo smaczne! Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. dwa przeboje sezonu w jednym i do tego jeszcze z moim ukochanym penne!!! mniam mniam. Wygląda letnio i pysznie.

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. Monika, miło mi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. mam slabosc do szpinaku, ale patrz, ze szparagami jeszcze nie jadlam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. szparagi i makaron?? mniammmmm! dziś trafiam na tyle ciekawych przepisów, że sama nie wiem, jaki byłby pierwszym, który bym "ściagnęła" :) ale makarony zajmują u mnie czołową pozycję! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kamila, duże MNIAM.
    Pyszne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Katie, moje słabości to szpinak i szparagi, dlatego to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bazylia, miło mi bardzo, ściągaj proszę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Amber, dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Podoba mi się takie połączenie. Szczególnie w sezonie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jadalnepijalne, miło Cię gościć. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.