Skoro teraz tyle świeżej mięty postanowiłam też wykorzystać ją by przygotować syrop miętowy, który można przechowywać w domowej spiżarni. Przepis na syrop miętowo - imbirowy znalazłam tutaj. Syrop ma świetny smak i bardzo głęboką barwę. Drugi syrop, to syrop miętowy, który można przechowywać dłużej.
200 g cukru
200 g wody
80 g świeżego imbiru
garść liści i łodyżek świeżej mięty
Miętę
umyć, imbir umyć i pokroić w plastry. Wszystkie składniki umieścić w
rondelku, wymieszać, zagotować. Skręcić ogień na średni i pogotować
około 10 minut. Wystudzić. Przecedzić do słoika lub buteleczki i
przechowywać w lodówce. Dodawać syrop do napojów, wymieszany z sokiem z
limonki lub cytryny i dopełniony wodą.
1000 g cukru
1000 ml wody
20 g kwasku cytrynowego
garść liści i łodyżek świeżej mięty
Miętę
umyć, wszystkie składniki umieścić w rondelku, wymieszać, zagotować.
Skręcić ogień na średni i pogotować około 10 minut. Gorące przecedzić
do słoika lub buteleczki. Gęsty i przecedzony, gorący syrop zlewamy do
słoiczków i szczelnie zamykamy. Dodawać syrop do napojów, wymieszany z sokiem z limonki lub cytryny i dopełniony wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.