Przepis na cukinie z czosnkiem pochodzi z książki "Kuchnia włoska", wydanego przez Rzeczpospolitą. Danie bardzo smaczne i szybkie do przygotowania. Doskonałe połączenie cukinii, aromatycznego czosnku oraz podsmażonej ciabatty.
4 małe cukinie
2 łyżki oliwy
40 g masła
2 kromki ciabatty
2 ząbki czosnku
1 łyżka orzeszków piniowych
1 łyżka skórki z cytryny
2 łyżki szczypiorku
1 łyżka żurawiny
Na dużej patelni rozgrzać połowę porcji masła i oliwy, dodać pokrojone w kostkę grube kromki ciabatty, podsmażyć, aż lekko się zrumienią. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i smażyć, aż zacznie wydzielać aromat. Włożyć grubo pokrojone orzeszki piniowe, startą skórkę cytrynową, posiekany szczypiorek i żurawinę. Zdjąć z patelni, przykryć, aby nie ostygło. Na tej samej patelni podgrzać pozostałą część oliwy i masła, dodać pokrojone wzdłuż na ćwiartki cukinie, przykryć i podsmażać, aż lekko się zrumienią i zmiękną. Podawać cukinie posypane chlebem z dodatkami.
o, jakie pyszne kawałeczki.
OdpowiedzUsuńAsieja, dziękuje i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńcukinia to bardzo wdzięczne warzywko, wszystko zależy od przypraw i wychodzi z tego całkiem inna potrawa:) i z czosnkiem też jest pycha:)
OdpowiedzUsuńale fajnie- chleb w formie posypki!! super. A wygląda niesamowicie!!!
OdpowiedzUsuńMonika z
www.bentopopolsku.blogspot.com
www.efektnimbu.blogspot.com
cukinie z czosnkiem to jest to:) świetny pomysł z podsmażoną ciabattą!
OdpowiedzUsuńGosiu, faktycznie cukinia świetnie się komponuje w różnych daniach. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMonika, dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJust-great-food, pomysł z ciabattą też przypadł nam do gustu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNabrałam ochoty na takie cukinie:)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, miło, że narobiłam apatytu.
OdpowiedzUsuń