Dorsz a'la Picasso to sposób na podanie ryby z różnymi rodzaju owocami. Zyskuję ona dzięki temu bardzo subtelnego słodkiego posmaku. Dzięki flambirowaniu, czyli procesowi polegającemu na podpaleniu potrawy w trakcie jej przygotowywania, osiąga się doskonałą pełnię smaku.
500 g filetów z dorsza
1 papaja
1/2 ananasa
1/2 melona
1 mango
2 marchewki
40 g klarowanego masła
20 ml likieru pomarańczowego
olej do smażenia
sól
pieprz
Rybę umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, włożyć rybę i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Owoce obrać i pokroić w półtora centymetrową kostkę. Na rozgrzane masło wrzucić owoce oraz marchewkę i podsmażyć. Po około 7 minutach całość podlać likierem pomarańczowym i podpalić. Jak ogień się wypali dodać płatki sklarowanego zimnego masła i mieszać, całość dzięki temu zaczyna gęstnieć. Doprawić do smaku odrobiną soli oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowane owoce i marchewkę rozłożyć na kawałkach obsmażonej ryby.
Świetna nazwa :) Bardzo lubię owoce z mięsem, rybami i owocami morza, więc na pewno by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się połączenie składników. Niestety w mojej kuchni rzadko goszczą rybki;(
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńMalwino, w mojej też, postanowiłam trochę to zmienić. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOoo... bardzo ciekawa propozycja! (niestety u nas dorwanie przyzwoitej, świeżej papai i dorsza graniczy z cudem...) Pzdr
OdpowiedzUsuńJust-great-food, u mnie niestety też, ale jak wybieram się gdzieś dalej, to mogę kupić takie skarby :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKamilko, pycha po prostu...!
OdpowiedzUsuńA porzeczki na banerku urzekły mnie:)
Ewelajna, bardzo mi miło, dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy takiego połączenia, ale myślę, że musi byc pyszne :)
OdpowiedzUsuńKarolino, połączenie owoców z rybą naprawdę pysznie wypada! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtaki owocowy sposób na rybę bardzo mi się podoba:) myślę że miśkowi też przypadłby do gustu:) zapisuję.
OdpowiedzUsuńGosiu, połączenie ryby i owoców, jest bardzo smaczne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń