Pierożki ryżowe z botwinką, podane z masełkiem koperkowym, to propozycja podpatrzona w Kwestii Smaku, z moimi zmianami. Proste do                     przygotowania danie, do którego                     wykorzystuje się gotowe arkusze papieru ryżowego. Nadzienie pierożków to podgotowane liście botwinki, drobno                     posiekane i wymieszane z serem ricottą, tartym                     parmezanem oraz ziołami. 
6 krążków papieru ryżowego 
200 g liści botwinki
200 g liści botwinki
               100 g ricotty
1 jajko
1 jajko
 1/3               szklanki tartego parmezanu 
1 łyżka mąki pszennej
gałka muszkatołowa
1 łyżka mąki pszennej
gałka muszkatołowa
liście tymianku
liście oregano
liście mięty 
sól 
               pieprz               
kaszka manna
masłokaszka manna
koperek
Ugotowane i dokładnie odciśnięte liście botwinki drobniutko                 posiekać i wymieszać z rozdrobnionym serem, jajkiem, mąką, przyprawami i drobno posiekanymi ziołami.                 Dodać 1/3 szklanki tartego parmezanu i wymieszać.                 Nadzienie powinno być dość sztywne, w razie konieczności dosypać więcej parmezanu. Z nadzienia formować kulki, które następnie obtaczać w kaszce mannie. Wykładać na stolnicę lub blat podsypany                 mąką. Zagotować osoloną wodę, włożyć kulki i                 ponownie zagotować. Kulki wyławiać łyżką cedzakową                 jak tylko wypłyną na powierzchnię. Wyłożyć na                 talerz, ostudzić.  Papier ryżowy                 zanurzać na około 10 sekund w bardzo ciepłej wodzie, wyłożyć na blat, każdą kulkę zawijać w papier ryżowy, składając boki papieru do środka.                 Naczynie do gotowania na parze wyłożyć krążkiem                 wyciętym z papieru do pieczenia, posmarować go                 oliwą i ułożyć na tym pierożki. Tak                 przygotowane pierożki można od razu podgrzać na                 parze, gotując je przez około 2 minuty od czasu                 zagotowania się wody. Nadzienie w środku pierożka                 ma być gorące. Podawać polane roztopionym masełkiem z posiekanym drobno koperkiem. 
bardzo ciekawy przepis. z chęcią spróbowałabym takich pierożków;)
OdpowiedzUsuńPanno Malwino, nam bardzo smakowały, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Też chętnie byśmy zjedli :)
OdpowiedzUsuńJust-great-food, w Kwestii Smaku dużo świetnych pomysłów. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGenialne, i tak elegancko się prezentują z tym masełkiem.
OdpowiedzUsuńDobry pomysl jak sie nie ma czasu na lepienie pierogow :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja! i to masełko koperkowe, na pewno mega smaczne:) muszę to wypróbować:)
OdpowiedzUsuńŻenia, dziękuję, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKatie, tak szybie w wykonaniu, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńGosiu, masełko koperkowe, świetnie komponuje się z botwinką. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! i na wykorzystanie papieru ryżowego i na wspaniałą botwinkę, chętnie się poczęstuję pierożkami :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, bardzo proszę się częstować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo musi być przepyszne i delikatne - ja bym takie cudeńka dodała np. do lekkiego bulionu - ciekawe jakby się sprawdziły :)
OdpowiedzUsuńKasia, to ciekawa propozycja. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń