mazurek różany
Mazurek na kruchym różanym spodzie, z dodatkiem cukru różanego, posmarowany kremem zrobionym z konfitury różanej i serka mascarpone, z dodatkiem soku z cytryny i spirytusu. Mazurek udekorowany płatkami migdałowymi i osypany różanym cukrem pudrem. Spód można upiec wcześniej, krem różany najlepiej zrobić i rozsmarować w dniu podania. W kremie można zwiększyć ilość konfitury różanej i dostosować według własnego uznania. Mazurek różany jest naprawdę wyjątkowy w smaku i efektownie prezentujący się na świątecznym stole.
 
150 g mąki krupczatki
65 g masła
1 żółtko 
50 g cukru różanego 
2 łyżki śmietany 
Mąkę posiekać z masłem, dodać 
cukier, żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto 
zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. 
Ciasto wywałkować na grubość kilku minimetrów, w dowolnym kształcie i 
ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. 
Wstawić ciasto do nagrzanego do 180° C piekarnika i piec około 20 minut, aż nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
 
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka spirytusu 
50 g płatków migdałowych
Ser
 mascarpone miksować przez około 2 minuty aż stanie się puszysty, dodać konfiturę, sok z cytryny, spirytus i dobrze wymieszać. Krem różany rozsmarować na kruchym spodzie, posypać płatkami migdałowymi i posypać różanym cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu.
 
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jako wierna fanka Twoich różanych rarytasow, mogę tylko powiedzieć: ach! jak dobrze mają z Tobą Twoi domownicy:) pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńGosiu, dziękuję, to faktycznie dzisiejszy faworyt na stole ze słodkościami! Pozdrawiam
UsuńKusisz takimi pysznosciami juz od samego rana? Porywam kawalek do dziesiejszej drugiej juz kawencji;)
OdpowiedzUsuńWesolych i pogodnych Swiat Kamilciu!:)
Buziale:*
wyglada rewelacyjnie, lubię podglądać blogi kulinarne zawsze coś ciekawego można wynieść choc nie mam talentu do pieczenia próbuje pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMazurka piekłam tylko raz, twój wygląda tak pięknie że w następnym roku chyba jednak zacznę znów je robić!
OdpowiedzUsuńwgląda wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńboski!:)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
Piękny mazurek, wesołych świat:)))
OdpowiedzUsuńZ pewnością smakował wyjątkowo. Wspaniały :)
OdpowiedzUsuń