Pomarańcze
 odmiany Moro  mają delikatną, gładką skórkę i miąższ w w 
ciemnoczerwonym, winnym kolorze. Posiadają najwyższą ilość antocyjanów, 
które zapobiegają i hamują rozwój chorób naczyniowych i spowalniają 
procesy starzenia. To skarbnica wielu wartości 
odżywczych, są bogactwem witaminy C, wapnia, potasu, kwasu foliowego 
czy błonnika. Witaminy zawarte są w miąższu, ale przede 
wszystkim w skórce i białych włóknach, dlatego  czerwone pomarańcze w syropie,
 są gotowane ze skórką. Tak przygotowane pomarańcze można wykorzystać do herbaty, napojów i drinków oraz jako dodatek do deserów,
 szczególnie wielkanocnych mazurków. 
2 czerwone pomarańcze
sok z 2 czerwonych pomarańczy
1 szklanka wody
1 1/2 szklanki cukru
1 łyżka likieru pomarańczowego
sok z 2 czerwonych pomarańczy
1 szklanka wody
1 1/2 szklanki cukru
1 łyżka likieru pomarańczowego
Pomarańcze
 dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem, pokroić na cienkie plasterki. W 
garnuszku zagotować wodę z cukrem, kiedy cukier się rozpuści dodać sok z
 pomarańczy i zagotować. Do gotującego syropu dodać pokrojoną pomarańczę
 i całość razem zagotować, wlać likier. Odstawić w chłodne miejsce na 24
 godziny. Po tym czasie zagotować jeszcze raz. Pomarańcze z syropem przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. 
Pięknie wyglądają :) Na pewno dobrze sprawdzają się jako dodatek do deserów.
OdpowiedzUsuńZawsze jestem zachwycona takim plastrami pomarańczy na mazurkach:-) Fajny przepis i na pewno skorzystam z niego:-)
OdpowiedzUsuńAle cudne! Mają świetny kolor! :)
OdpowiedzUsuńachhh jaki obłędny kolor!:)
OdpowiedzUsuńPoezja! Zaraz zabieram się za zrobienie!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Słońce zamknięte w słoiku:)
OdpowiedzUsuńCo za kolor!
Pięknie!
wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńJejku, jakie piękne! :)
OdpowiedzUsuńZrobię na bank! Cudne!
OdpowiedzUsuńcudowny dodatek! i jaka różnorodność w zastosowaniu:))) istny must have!
OdpowiedzUsuń