Mazurek na kruchym, delikatnym i mocno pomarańczowym spodzie z kajmakiem. Słodycz kajmaku przełamuje krem jajeczny z czerwonych pomarańczy, a wszystko to udekorowane pysznymi domowymi plasterkami czerwonych pomarańczy z syropu. Mazurek pomarańczowy z kajmakiem jest idealny na Wielkanoc.
200 g mąki pszennej
130 g masła
1 żółtko
50 g cukru pudru
skórka z 1 czerwonej pomarańczy
2 łyżki syropu pomarańczowego
2 jaja
1 żółtko
100 g cukru
2 czerwone pomarańcze
50 g masła
W garnku zagotować wodę. Do miski wbić 2 jaja i żółtko, wsypać cukru, umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijają je na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel, dodać sok z pomarańczy i dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do kremu masło. Ubijać nadal, aż masło się rozetrze. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko, dodać drobno startą skórkę z pomarańczy. Ostudzić.
200 g masy kajmakowej
Przepyszne połączenie smaków! Świeżość pomarańczy i głębokość kajmaku...
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! Kolor pomarańczy zniewala :)
OdpowiedzUsuńcoś obłędnego! i te znakomite pomarańcze na wierzchu achhhh!:D
OdpowiedzUsuńNo Kochana :) ale zaszalałaś z tym mazurkiem, jest cudny!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie ;D
OdpowiedzUsuńpięknie te pomarańcze wyglądają, trochę z boku jak plastry pomidora! Uwielbiam mazurki za to, że są takie cieniutkie! Ale są zwykle straszliwie słodkie, więc to chyba mus, grubsze byłyby niezjadliwe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Cudny!:)
OdpowiedzUsuńKocham kajmak;)
OdpowiedzUsuńTe pomarańcze na wierzchu to jest to.
OdpowiedzUsuńmmmm... cudny duet! głośno przełykam ślinkę przed monitorem:P
OdpowiedzUsuńnie ma jak przepiękne mazurki , mniam
OdpowiedzUsuńznakomity pomysł połączenia pomarańczy i kajmaku, piękny mazurek
OdpowiedzUsuńDzień dobry, robię ten mazurek od lat. To już tradycja. Uwielbiam. Jest zjawiskowy i obłędnie smakuje. Dziękuję za przepis :-).
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo i miło :)
Usuń