codzienność

środa, 27 marca 2013

mazurek pomarańczowy z kajmakiem


Mazurek na kruchym, delikatnym i mocno pomarańczowym spodzie z kajmakiem. Słodycz kajmaku przełamuje krem jajeczny z czerwonych pomarańczy, a wszystko to udekorowane pysznymi domowymi plasterkami czerwonych pomarańczy z syropu. Mazurek pomarańczowy z kajmakiem jest idealny na Wielkanoc.

200 g mąki pszennej
130 g masła
1 żółtko 
50 g cukru pudru
skórka z 1 czerwonej pomarańczy

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtko, syrop, skórkę startą z pomarańczy i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Ciasto wywałkować na grubość około 7 minimetrów, w dowolnym kształcie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180° C piekarnika i piec około 20 minut, aż nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.


2 jaja
1 żółtko
100 g cukru
2 czerwone pomarańcze
50 g masła

W garnku zagotować wodę. Do miski wbić 2 jaja i żółtko, wsypać cukru, umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijają je na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel, dodać sok z pomarańczy i dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do kremu masło. Ubijać nadal, aż masło się rozetrze. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko, dodać drobno startą skórkę z pomarańczy. Ostudzić.



200 g masy kajmakowej

Pomarańcze odsączyć z syropu. Ciasta posmarować masą kajmakową, na to rozsmarować krem pomarańczowy, udekorować pomarańczami.

14 komentarzy:

  1. Przepyszne połączenie smaków! Świeżość pomarańczy i głębokość kajmaku...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie! Kolor pomarańczy zniewala :)

    OdpowiedzUsuń
  3. coś obłędnego! i te znakomite pomarańcze na wierzchu achhhh!:D

    OdpowiedzUsuń
  4. No Kochana :) ale zaszalałaś z tym mazurkiem, jest cudny!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bardzo smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie te pomarańcze wyglądają, trochę z boku jak plastry pomidora! Uwielbiam mazurki za to, że są takie cieniutkie! Ale są zwykle straszliwie słodkie, więc to chyba mus, grubsze byłyby niezjadliwe.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. Te pomarańcze na wierzchu to jest to.

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmm... cudny duet! głośno przełykam ślinkę przed monitorem:P

    OdpowiedzUsuń
  9. nie ma jak przepiękne mazurki , mniam

    OdpowiedzUsuń
  10. znakomity pomysł połączenia pomarańczy i kajmaku, piękny mazurek

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzień dobry, robię ten mazurek od lat. To już tradycja. Uwielbiam. Jest zjawiskowy i obłędnie smakuje. Dziękuję za przepis :-).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.