codzienność

poniedziałek, 18 marca 2013

pistacjowe babeczki


Pyszne, małe babeczki z mielonych pistacji, z dodatkiem mąki orkiszowej razowej, wzbogacone o aromaty wody różanej i z kwiatu pomarańczy. Babeczki są szybkie do zrobienia, wystarczy tylko wymieszać składniki w misce. Babeczki to dobry sposób na wykorzystanie białek. Pistacjowe babeczki dobrze smakują i pięknie będą wyglądały na świątecznym stole. Przepis na babeczki dodaję do akcji Zielono mi,
III Festiwal Kuchni Arabskiej oraz Babki i babeczki.



70 g mąki orkiszowej razowej
100 g niesolonych pistacji
50 g cukru
80 g masła
4 białka
1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
1 łyżeczka wody różanej

Pistacje zmiksować z cukrem i wodami na gładką masę, dodać roztopione i ostudzone masło i wymieszać. Dodać mąkę oraz białka i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Masą wypełnić małe foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20 minut, aż patyczek wbity w środek zostanie suchy. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do ostudzenia.







20 komentarzy:

  1. Mają piękny kolor ;) bardzo mi się podobają!

    OdpowiedzUsuń
  2. zapowiadają się bardzo smakowicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. boskie, porywam kilka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne, zielone i na pewno pyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamila,
    urocze,jak zwykle u Ciebie.
    Mogę zjeść jedną?

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł na wykorzystanie białek:-) Wyglądają przepysznie:-) Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prześliczne babeczki!
    Dziękuję, że się przyłączyłaś do Zielonej zabawy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne muszą byc...zapraszam również do akcji Babki i babeczki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie apetyczne pocieszacze i jak muszą pachnieć dzięki tej wodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne są Kamilko! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ogromnie jestem ciekawa tego smaku. Wyglądają ślicznie i wydają się być naprawdę proste w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kuszące, pycha.
    Obserwuję i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. oglądając twoje wpisy ostatnimi czasy nabrałam ogromnej chęci na pistacje!:P najlepiej tu i teraz:) skąd ja wezmę te orzeszki teraz?!?:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, jakaś szybka poczta wchodzi w grę :) Kolorowych snów!

      Usuń
  14. ale śliczne! tak idealnie przyrumienione na krawędziach :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Śliczne i takie proste.
    A pistacje solone czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, pistacje niesolone :) Pozdrawiam

      Usuń
  16. Ładne foremki, takie mini babki z dziurką :)Pistacjowe- na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  17. Prześliczne :) Uwielbiam pistacje, więc z rozkoszą porwałabym jedną taką babeczkę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect