Pasztet ze słodkiej pieczonej dyni i gotowanej ciecierzycy z dodatkiem szalotki, mielonych orzechów laskowych, pestek słonecznika i dyni. Pasztet doprawiony sosem sojowym, wędzoną papryką, tymiankiem, majerankiem i chili. Taki pasztet może być podawany na przystawkę, jako dodatek do chleba, może też stanowić samodzielne danie, podany z ulubioną sałatką. Pasztet dyniowy z ciecierzycą jest smaczny i sycący, doskonale będzie wyglądał na świątecznym stole.
550 g dyni
350 g ugotowanej ciecierzycy
350 g ugotowanej ciecierzycy
100 mielonych orzechów laskowych
3 szalotki
2 ząbki czosnku
50 g pestek dyni
50 g pestek słonecznika
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
3 szalotki
2 ząbki czosnku
50 g pestek dyni
50 g pestek słonecznika
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki sosu sojowego
natka pietruszki
sól
pieprz
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki sosu sojowego
natka pietruszki
sól
pieprz
Pokrojoną dynię ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić olejem, dodać posiekany czosnek, lekko doprawić solą oraz pieprzem i piec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku przez 25 minut, aż będzie miękka. Na oleju zeszklić posiekaną szalotkę, aż zmięknie. Upieczoną dynię zmiksować z ciecierzycą, dodać podsmażoną cebulę, mielone orzechy, pestki dyni i słonecznika, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i dokładnie wyrabiać masę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pasztet piec około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C. Przed pokrojeniem pasztet ostudzić.
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńZjadłabym porcję z przyjemnością.
Kamilka , połowę zapakować i alci słać ekspresem:)
OdpowiedzUsuńale pasztet , ojej , cudo
Ale wygląda obłędnie...:-)))) Niesamowite jak zdjęcie może wywołać ssanie w żołądku i takie pożądanie:-)
OdpowiedzUsuńwow! czysta rozkosz. wygląda wspaniale, a jak czytam skład.. ach! aż mam ochotę wedrzeć się przez monitor do Twojej kuchni!
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysl na pasztet! Koniecznie do wyprobowania :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
fantastyczny pomysl na dodtake zdrowy ;)
OdpowiedzUsuńMmm, pychota :) Bardzo mi się taki pasztet podoba, uwielbiam dynię i ciecierzycę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pasztet z dyni, będę musiała wypróbować go z takimi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńTyle smaków!
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować:)
Bardzo fajna odmiana pasztetowa :))
OdpowiedzUsuńLubię ciecierzycę :)
Ojej,jaki on jest cudowny! To musi smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczny ten pasztet! i jakie masz cudowne naczynie pasztetowe!:) super!
OdpowiedzUsuń