codzienność

niedziela, 31 marca 2013

mazurek różany


Mazurek na kruchym różanym spodzie, z dodatkiem cukru różanego, posmarowany kremem zrobionym z konfitury różanej i serka mascarpone, z dodatkiem soku z cytryny i spirytusu. Mazurek udekorowany płatkami migdałowymi i osypany różanym cukrem pudrem. Spód można upiec wcześniej, krem różany najlepiej zrobić i rozsmarować w dniu podania. W kremie można zwiększyć ilość konfitury różanej i dostosować według własnego uznania. Mazurek różany jest naprawdę wyjątkowy w smaku i efektownie prezentujący się na świątecznym stole.


150 g mąki krupczatki
65 g masła
1 żółtko 
50 g cukru różanego 
2 łyżki śmietany
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Ciasto wywałkować na grubość kilku minimetrów, w dowolnym kształcie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180° C piekarnika i piec około 20 minut, aż nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.


3 łyżki konfitury różanej
250 g serka mascarpone 
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka spirytusu
50 g płatków migdałowych

Ser mascarpone miksować przez około 2 minuty aż stanie się puszysty, dodać konfiturę, sok z cytryny, spirytus i dobrze wymieszać. Krem różany rozsmarować na kruchym spodzie, posypać płatkami migdałowymi i posypać różanym cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu.

9 komentarzy:

  1. Jako wierna fanka Twoich różanych rarytasow, mogę tylko powiedzieć: ach! jak dobrze mają z Tobą Twoi domownicy:) pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, dziękuję, to faktycznie dzisiejszy faworyt na stole ze słodkościami! Pozdrawiam

      Usuń
  2. Kusisz takimi pysznosciami juz od samego rana? Porywam kawalek do dziesiejszej drugiej juz kawencji;)
    Wesolych i pogodnych Swiat Kamilciu!:)
    Buziale:*

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada rewelacyjnie, lubię podglądać blogi kulinarne zawsze coś ciekawego można wynieść choc nie mam talentu do pieczenia próbuje pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mazurka piekłam tylko raz, twój wygląda tak pięknie że w następnym roku chyba jednak zacznę znów je robić!

    OdpowiedzUsuń
  5. wgląda wspaniale ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. boski!:)
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny mazurek, wesołych świat:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Z pewnością smakował wyjątkowo. Wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.