1000 g rabarbaru
350 g cukru
skórka 1 cytryna
80 g kandyzowanego imbiru
350 g cukru
skórka 1 cytryna
80 g kandyzowanego imbiru
Pokrojony w kostkę rabarbar umieścić w garnku, dodać skórkę startą z cytryny oraz imbir pokrojony na mniejsze kawałki, całość zasypać cukrem i dobrze wymieszać. Garnek przykryć pokrywką i wstawić na noc do lodówki. Po tym czasie całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Następnego dnia doprowadzić znowu do wrzenia, gotować kilka minut i odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ostatniego dnia dżem zagotować dobrze mieszając, gorący przekładać do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
U mnie nie tyle dżem co dzień rabarbarowy, choć dżemem bym nie pogardziła:)
OdpowiedzUsuńKocham rabarbar w każdej postaci:-) Palucha bym chętnie wsadziła;-)
OdpowiedzUsuńtaki dopracowany przepis trzeba wypróbować!
OdpowiedzUsuńMusi być wyśmienity :D
OdpowiedzUsuńAkurat wczoraj robiłam dżem rabarbarowy z kardamonem i cynamonem, ale jak znajdę chwilę, to na taki z dodatkiem imbiru się skuszę :) Tym bardziej, że tutaj widzę doskonałą recepturę opracowywaną latami! :)
OdpowiedzUsuń