Ciasto cytrynowe z truskawkami jest bardzo aromatyczne i puszyste. To wilgotne i pyszne w smaku ciasto jest szybkie do przygotowania, wystarczy więc kilka chwil i wspaniałe ciasto do kawy jest już gotowe.
3 jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
200 ml oleju
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1 cytryny
200 g truskawek
cukier puder
W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać olej, sok z cytryny oraz skórkę i utrzeć. Następnie wmieszać do ciasta przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu równomiernie ułożyć pokrojone na mniejsze części truskawki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C na około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
Jakie ciasto i jakie zdjęcia nastrojowe :) i z truskawkami :D
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńMmmm, babkowate. Lubię takie. Chyba zrobię jutro :)
OdpowiedzUsuńCiasto z truskawkami to chyba mój ulubiony rodzaj ciasta :-)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się upiekło ;)
OdpowiedzUsuńBabka i do tego z truskawkami...pychotka:-)
OdpowiedzUsuńPrzemówiło do mnie- jutro kupuję truskawy!
OdpowiedzUsuń