Pieczona rolada z indyka nadziewana wiosennymi grzybami, aromatyzowana czosnkiem oraz winem, pysznie smakuje podawana na ciepło lub zimno. Rolada z indyka ze smardzami to doskonała propozycja na co dzień i od święta.
1000 g piersi z indyka
350 g smardzów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
2 łyżki oleju
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
Grzyby obrać, umyć i odgotować w osolonej wodzie, a następnie drobno pokroić. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać grzyby i chwilę smażyć. Całość zalać winem i smażyć, aż wino odparuje. Doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Filet z indyka rozkroić na dwu centymetrowy płat, przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić tłuczkiem nadając kształt prostokąta. Filet doprawić delikatnie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na 2/3 fileta rozłożyć nadzienie i zwinąć całość ciasno w roladę. Roladę posypać solą, pieprzem i papryką, opleść dokładnie siatką ze sznurka. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na około 90 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Zdjąć sznurek przed podaniem.
Pyszne ,niezaprzeczalnie.
OdpowiedzUsuńSkąd Ty masz te grzyby...?;-)Bomba!
OdpowiedzUsuńWow, wygląda wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńDelicje!
OdpowiedzUsuńSmardze świeże czy suszone w Twojej roladzie?
Bo ja mam tylko suszone...
Amber, ja mam dostęp do świeżych i mrożonych, niestety suszonych brak, a by się przydały :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam