Pyszne, bardzo sycące i aromatyczne risotto na bazie ryżu i domowego bulionu, który podczas dodawania do gotującego się ryżu musi stale być gorący. Do risotta potrzebne jest też dobre czerwone wino, które nada wspaniałego posmaku oraz masło, które sprawi, że risotto będzie jedwabiste. Doskonałym dodatkiem będą w tym przypadku łąkowe - działkowe chwasty, które nadadzą daniu świeżości. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku zdrowy bluszczyk kurdybanek, aromatyczna mięta, lecznicza pokrzywa, pospolity mniszek lekarski, piękny fiołek, wartościowy czosnek niedźwiedzi czy też stokrotki. Risotto z chwastami inspirowane tym przepisem w maju smakuje najlepiej.
1000 ml bulionu
1 szklanka ryżu
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
2 garście chwastów
sól
pieprz
1 szklanka ryżu
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
2 garście chwastów
sól
pieprz
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekane ząbki czosnku, dodać posiekaną cebulę i chwilę smażyć. Dodać ryż i mieszać, aż stanie się szklisty, przez około 4 minuty, wmieszać wino i zredukować niemal do suchości. Wlać nabierkę gorącego bulion i gotować, mieszając, aż płyn zupełnie zniknie. Wlać kolejną i powtarzać tak, aż ryż będzie miękki i kremowy, przez około 30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania ryżu, dodać posiekane chwasty i wymieszać, gotować, aż ryż będzie gotowy. Risotto zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać wszystko dokładnie, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Roślinna dziczyzna na talerzu? Brawo chwastożercy!:)))
OdpowiedzUsuńAaaaaaaaaaaaaaaa uwielbiam dziczki ,a to risotto wyjątkowo bogate w dary natury
OdpowiedzUsuń