Szczaw rośnie już od wczesnej wiosny na żyznych glebach i łąkach, wtedy jest najdelikatniejszy i świetnie nadaje się na pyszny i kwaśny barszczyk szczawiowy zabielony śmietaną, doprawiony zielem angielskim, liściem laurowy i pieprzem ziarnistym, podany z gotowanymi w mundurkach ziemniakami i jajkiem. Taka zupa ugotowana na wywarze mięsnym lub tylko warzywnym, ze szczawiu w słoiczkach, w niektórych regionach Polski podawana jest na śniadanie wielkanocne zamiast żurku lub barszczu białego. Barszczyk szczawiowy jest pyszną zupą, bardzo kwaśną i esencjonalną. Z majowego szczawiu można też przygotować wiosenną zupę szczawiową oraz zupę szczawiową z warzywami i mięsem.
300 g żeberek wieprzowych
2000 ml wody
4 pęczki szczawiu
150 ml śmietany
przyprawa warzywna
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
sól
sok z cytryny
cukier
jajka
ziemniaki
Do garnka włożyć umyte mięso i zalać wodą, dodać przyprawy, doprawić solą i zagotować. Gotować na małym ogniu około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Z wywaru wyciągnąć przyprawy oraz mięso. Szczaw umyć, pozbawić twardych szypułek, dodać do zupy i zagotować. Dodać śmietanę i całość zmiksować na gładko. Zupę doprawić do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Podawać z ugotowanym ziemniakami, ugotowanym jajkiem oraz obranym i podzielonym na mniejsze kawałki mięsem.
Mmmm, klasyka gatunku. Mój mąż dałby się za niego pociąć;)
OdpowiedzUsuńFajna kombinacja :D
OdpowiedzUsuńJak ja lubię zupę szczawiową! Taki barszczyk musi być pycha! :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o takim barszczyku:-) Aż muszę go spróbować:-)
OdpowiedzUsuń