Soba z kurczakiem i szparagami to szybka potrawa z woka, kilka minut i posiłek gotowy. Makaron z soczystym smażonym kurczakiem i szparagami, doprawiony na azjatycką nutę, papryczką chili, startym korzeniem imbiru, sosem sojowym i Worcestershire, w towarzystwie sezamu i szczypiorku, to pyszne danie.
200 g filetu z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 centymetry korzenia imbiru
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu Worcestershire
2 ząbki czosnku
2 centymetry korzenia imbiru
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu Worcestershire
Pokrojone w kostkę mięso włożyć do miski, dodać posiekany czosnek, starty na tarce korzeń imbiru oraz pozostałe składniki marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 60 minut.
300 g zielonych szparagów
1 papryczka chili
1 cebulka dymka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżeczki sezamu
1/2 pęczka szczypiorku
sól
pieprz
150 g makaronu soba
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W woku rozgrzać olej, dodać kawałki kurczaka, podsmażyć, dodać pokrojoną cebulkę, chwilę smażyć. Do woka dodać drobno pokrojone szparagi, posiekaną papryczkę chili i chwilę smażyć. Do woka dodać osączony makaron, olej sezamowy oraz sezam, całość dokładnie wymieszać, po minucie zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Makaron przełożyć na talerze, posypać posiekanym szczypiorkiem.
Wszystko tu lubię☺
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńRobię podobnie, bez kurczaka...
Jest bosko :D
OdpowiedzUsuńŚlinka leci...
OdpowiedzUsuń