Obłędnie pyszne ciasto migdałowe z rabarbarem, truskawkami oraz migdałową kruszonką. Migdałowe ciasto z rabarbarem i truskawkami przygotowane na podstawie przepisu z bloga Moje Wypieki jest mięciutkie i utrzymuje świeżość nawet przez kilka dni.
170 g mąki tortowej
30 g mielonych migdałów
1 jajko
4 żółtka
140 g cukru
120 g masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g rabarbaru
200 g truskawek
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać ze zmielonymi migdałami, odstawić. W misie miksera umieścić jajko, żółtka, cukier i ubić, aż powstanie jasna i puszysta masa. Dodać wanilię i ubić. Do ubitej masy jajecznej dodać przesiane suche składniki i roztopione, przestudzone masło, wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta równomiernie poukładać pokrojony na kawałki rabarbar oraz truskawki.
100 g mielonych migdałów
80 g mąki tortowej
100 g cukru
100 g masła
Do naczynia wsypać migdały, mąkę i cukier, dodać ciepłe, roztopione masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę. Ciasto równomiernie posypać migdałową kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175º C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
Jak wiosennie :)
OdpowiedzUsuńChodzi za mna ciasto z rabarbarem,chyba upiekę!
OdpowiedzUsuńZ nieba mi spadłas z tym ciastem kochana :-) Dostałam na zadanie do grilla upieczenie ciasta;-)
OdpowiedzUsuńCudny czas mamy na ciacha z rabarbarem teraz. U mnie w planach jako następne własnie migdałowe :-)
OdpowiedzUsuńPyszne jest to ciasto, bardzo je lubię. Muszę znowu zrobić, bo mi narobiłaś na nie smaku :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)