Gofry drożdżowe z płatków owsianych są doskonałe i chrupiące, są idealne na śniadanie, gdyż ciasto przygotowuje się wieczorem, a potem tylko piecze. Gofry przygotowane na podstawie tego przepisu, dodaję do akcji Wypiekanie na śniadanie. Gofry wspaniale smakują podane z bitą śmietaną, owocami lub frużeliną truskawkową.
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
1 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
5 łyżek masła
7 g suchych drożdży
2 jajka
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżka cukru
szczypta soli
W garnku podgrzać wodę, mleko oraz masło, ostudzić. Dodać drożdże, wymieszać i pozostawić na 10 minut, aby zaczyn zaczął rosnąć. Do zaczynu z drożdżami dodać wszystkie suche składniki oraz jajka, wszystko dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Miskę przykryć folią i wstawić na około 8 godzin do lodówki. Lekko natłuścić rozgrzaną gofrownicę i wlać porcję ciasta, zamknąć gofrownicę i smażyć, aż przestanie się z niej wydobywać para, około 4 minut, zależnie od rodzaju urządzenia.
Gofry wypiekałam wspólnie z:
Eleganckie Ci wyszły :) Też piekłam z tego przepisu :) Dzięki za wspólne wypiekanie!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, dziękuje za wspólne pyszne śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńPiękne majowe śniadanie!
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie, dzieki za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie kiedyś miałam taka gofrownicę, ale niestety się spaliła :), dziękuję za wspólny czas
OdpowiedzUsuńGofry drożdżowe uwielbiam , gofry osiane uwielbiam ,a takie dwa w jednym to pewnie bajka , tak zresztą się prezentują , mniam mniam
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo żałuję, że nie dołączyłam do Was z takim śniadaniem:-) Na drożdżach jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuń