codzienność

niedziela, 15 maja 2016

gofry drożdżowe z płatków owsianych


Gofry drożdżowe z płatków owsianych są doskonałe i chrupiące, są idealne na śniadanie, gdyż ciasto przygotowuje się wieczorem, a potem tylko piecze. Gofry przygotowane na podstawie tego przepisu, dodaję do akcji Wypiekanie na śniadanie. Gofry wspaniale smakują podane z bitą śmietaną, owocami lub frużeliną truskawkową


1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
1 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
5 łyżek masła
7 g suchych drożdży
2 jajka
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżka cukru
szczypta soli


W garnku podgrzać wodę, mleko oraz masło, ostudzić. Dodać drożdże, wymieszać i pozostawić na 10 minut, aby zaczyn zaczął rosnąć. Do zaczynu z drożdżami dodać wszystkie suche składniki oraz jajka, wszystko dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Miskę przykryć folią i wstawić na około 8 godzin do lodówki. Lekko natłuścić rozgrzaną gofrownicę i wlać porcję ciasta, zamknąć gofrownicę i smażyć, aż przestanie się z niej wydobywać para, około 4 minut, zależnie od rodzaju urządzenia. 


Gofry wypiekałam wspólnie z:

8 komentarzy:

  1. Eleganckie Ci wyszły :) Też piekłam z tego przepisu :) Dzięki za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają, dziękuje za wspólne pyszne śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne majowe śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają rewelacyjnie, dzieki za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają cudnie kiedyś miałam taka gofrownicę, ale niestety się spaliła :), dziękuję za wspólny czas

    OdpowiedzUsuń
  6. Gofry drożdżowe uwielbiam , gofry osiane uwielbiam ,a takie dwa w jednym to pewnie bajka , tak zresztą się prezentują , mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo żałuję, że nie dołączyłam do Was z takim śniadaniem:-) Na drożdżach jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect