codzienność

poniedziałek, 23 maja 2016

dżem rabarbarowy z imbirem


Wspaniały kwaskowy i słodki zarazem dżem z rabarbaru, z lekko pikantną nutą kandyzowanego imbiru wspaniale komponuje się ze wszelakimi serami, jest też doskonałym dodatkiem bułeczek i czeskiej chałki z rodzynkamiDżem rabarbarowy z imbirem zachwyca moją rodzinę swoim smakiem już od kilkunastu lat. Pierwowzór przygotowany był z przepisu na rabarbar po hindusku z książki Małgorzaty Caprari "Pikantne i słodkie przetwory domowe", latami udoskonalałam przepis, by uzyskać idealną proporcję.
 

1000 g rabarbaru
350 g cukru
skórka 1 cytryna
80 g kandyzowanego imbiru

Pokrojony w kostkę rabarbar umieścić w garnku, dodać skórkę startą z cytryny oraz imbir pokrojony na mniejsze kawałki, całość zasypać cukrem i dobrze wymieszać. Garnek przykryć pokrywką i wstawić na noc do lodówki. Po tym czasie całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Następnego dnia doprowadzić znowu do wrzenia, gotować kilka minut i odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ostatniego dnia dżem zagotować dobrze mieszając, gorący przekładać do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 
 

5 komentarzy:

  1. U mnie nie tyle dżem co dzień rabarbarowy, choć dżemem bym nie pogardziła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham rabarbar w każdej postaci:-) Palucha bym chętnie wsadziła;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. taki dopracowany przepis trzeba wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być wyśmienity :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat wczoraj robiłam dżem rabarbarowy z kardamonem i cynamonem, ale jak znajdę chwilę, to na taki z dodatkiem imbiru się skuszę :) Tym bardziej, że tutaj widzę doskonałą recepturę opracowywaną latami! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.