Kruche ciasto z dodatkiem mąki kokosowej z kokosową bezą i warstwą konfitury jeżynowej jest pyszne. Kokos i jeżyny to wspaniałe połączenie, idealnie sprawdza się torciku kokosowo - jeżynowy czy też torciku jeżynowo - kokosowy albo w cieście kokosowo - jeżynowym upieczonym według przepisu Billa Grangera. Ciasto kruche kokosowo - jeżynowe idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy.
130 g mąki kokosowej
200 g mąki krupczatki
80 g cukru pudru
185 g masła
3 żółtka
50 g kwaśnej śmietany
Składniki zagnieść na spójne ciasto. Wyłożyć mniejszą formę papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć ciasto, całość równomiernie ugnieść. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na 10 minut.
Na podpieczonym cieście równomiernie rozsmarować konfiturę jeżynową. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie powoli ubijając dodawać cukier, ubijać, aż cukier się rozetrze. Dodać wiórki kokosowe i utrzeć. Bezę równomiernie rozłożyć na warstwie konfitury. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140° C i dopiekać ciasto jeszcze 20 minut. Ciasto ostudzić przed podaniem.
Ochhhh..., zjadłabym z rozkoszą!
OdpowiedzUsuńI w dodatku jest podane w wiosennych okolicznościach przyrody!
Wyglada obłędnie 🙂
OdpowiedzUsuń