Barszcz z ziemniakami i podsmażoną białą kiełbasą, przygotowany na wywarze z kiszonej kapusty, doprawiony majerankiem, jest idealny na zbliżające się święta. Kapustę i warzywa, które zostaną z przygotowania wywaru można wykorzystać jako nadzienie do pierogów lub krokietów. Barszcz biały na kapuście kiszonej podany z jajkiem, ugotowany na podstawie przepisu Ani, jest idealnie skomponowany, szybki do przygotowania, podstawą są tylko dobre jakościowo składniki.
400 g białej kiełbasy
1500 ml bulionu
500 g kiszonej kapusty
5 ziemniaków
1 marchewka
1/4 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
5 kulek pieprzu ziarnistego
6 kulek ziela angielskiego
2 gałązki tymianku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
4 łyżki oleju
200 ml śmietany
4 jajka
W garnku na połowie rozgrzanego oleju zeszklić posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać pokrojoną w kostkę marchew oraz seler i całość podsmażyć. Wlać litr bulionu, dodać kapustę, pieprz ziarnisty, dwa liście laurowe, połowę ilości ziela angielskiego i całość zagotować. Zupę gotować przez 20 minut, a następnie wywar odcedzić. W garnku na pozostałym oleju podsmażyć pokrojoną kiełbasę, dodać wywar z kiszonej kapusty, pozostały bulion, pokrojone w kostkę ziemniaki, pozostałe liście laurowe i ziele angielskie, majeranek całość zagotować. Barszcz gotować około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać. Barszcz podawać z ugotowanym jajkiem i posiekanym tymiankiem.
Coś dla mnie, biały barszczy, nawet bez kiełbasy...
OdpowiedzUsuńO jak ciekawie🙂 Chętnie go przygotuję🙂
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńNa soku z kiszonej kapusty w moim rodzinnym domu przygotowywało się żur biały i grzybowy. Twój na pewno smakuje podobnie.
Amber, bardzo ciekawi mnie ten żur biały i grzybowy :) Pozdrawiam
UsuńNa kapuście nigdy nie jedliśmy, intrygujące zestawienie :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń