Do marcowej piekarnia Amber, Guciu wybrał przepis na pyszny i prosty chleb francuskiego piekarza Rodolpha Couston, dwukrotnego finalistę MOF. Chleb jest przygotowany na podstawie francuskiego dekretu, który określa zasady wypieku chleba, dzięki temu chleb można nazwać prawdziwym francuskim chlebem. Chleb składa się z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, ciasto wytwarza się na zaczynie pszennym z dodatkiem drożdży. Chleb od Rodolph Couston upieczony na podstawie tego przepisu wychodzi pyszny, ma miękki miękisz i chrupiącą skórkę, to przepis na dwa duże bochenki. Ja swój piekłam w garnku żeliwnym i nie dzieliłam na porcję.
300 g zakwasu pszennego
850 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
680 g wody
18 g soli
5 g suchych drożdży
Składniki ciasta połączyć i wyrabiać około 12 minut, ciasto przykryć i pozostawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto złożyć, przełożyć do dużego pojemnika, zamknąć i włożyć do lodówki na około 12 godzin. Pojemnik wyciągnąć z lodówki, ciasto podzielić na porcje, uformować bochenki i przełożyć do koszyczków na około 3 godziny, aż ciasto wyrośnie. Bochenki przełożyć na blachę do pieczenia i włożyć do naparowanego piekarnika nagrzanego do 250º C i piec 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 190º C, wypuścić parę i dopiekać chleb jeszcze około 45 minut.
Chleb od Rodolph Couston na blogach:
am.art kolor i smak
Akacjowy blog
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Para w kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife
Zacisze kuchenne
Pięknie!
OdpowiedzUsuńMój też z garnka.
Dziękuję za marcowe pieczenie.
Piękny, skórka mnie kusi :) Kamilo świetny pomysł z garnkiem. Pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuńAleż fajnie popękana skórka. Lubię takie rustykalne pieczywo. Dzięki za marzec w piekarni :)
OdpowiedzUsuńI mój z garnka. Ale pięknie Twój wygląda:-)
OdpowiedzUsuńPiękny bochen :-) Dziękuję za marcowe pieczenie.
OdpowiedzUsuńPiękny, aż nabrałam ochoty na powtórkę, tym razem w garnku ;)
OdpowiedzUsuńPiękny i tak urokliwie popękany z kuszącą chrupiącą skórką. Dziękuję za wspólne marcowe wypiekanie
OdpowiedzUsuńAle piękność! uwielbiam chleby pieczone w garnku, Twój wyglada obłędnie, pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńwspaniale Ci się upiekł :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólny czas :)