Śledź w śmietanie z dodatkiem kiszonych ogórków i czerwonej cebuli podany na plasterkach jabłka i ziemniakach, to tradycyjne danie w nowoczesnej odsłonie. Śledź w śmietanie to moja propozycja do konkursu kulinarnego firmy SEKO SA - na fali smaku - Śledzik na każdą okazję.
4 ziemniaki
1 jabłko
1 czerwona cebula
4 ogórki kiszone
50 ml śmietany
sól
pieprz
koperek
Do miseczki włożyć pokrojone w kostkę płaty śledziowe, dodać pokrojone w kostkę ogórki, czerwoną cebulę oraz śmietanę. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, odstawić. Ziemniaki włożyć do garnka ze wrzącą osoloną wodą i ugotować do miękkości. Obrać ze skórki i pokroić w plastry. Jabłko pokroić na plasterki. Na talerzach układać plasterki jabłka, na jabłku plaster ziemniaka oraz śledzia w śmietanie, udekorować koperkiem i podawać.
Pychota!
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki. :)