Pasta z pieczonego pasternaku z soczewicą i pieczonym czosnkiem, doprawiona tymiankiem oraz ostrą papryką i skórką z cytryny to doskonałe smarowidło do pieczywa. Pasternak po upieczeniu nabiera pysznego, lekko orzechowego smaku, soczewica sprawia, że pasta jest kremowa, a pieczony czosnek, tymianek i skórka z cytryny wspaniale aromatyzują pastę. Z pastą bardzo dobrze komponują się podsmażone pieczarki.
500 g pasternaku
1 główka czosnku
100 g czerwonej soczewicy
skórka z 1 cytryny
2 gałązki tymianku
125 ml wody
olej
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
Soczewicę ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, odstawić. W naczyniu do zapiekania ułożyć pokrojony w słupki pasternak, skropić go olejem, doprawić solą i pieprzem, posypać posiekanym tymiankiem, wlać wodę. Z główki czosnku odciąć wierzchnią część w taki sposób, aby widoczne były wszystkie ząbki czosnku. Czosnek nasmarować olejem i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 30 minut, aż warzywa zmiękną. W malakserze zmiksować na gładką masę pasternak oraz wszystkie soki wytworzone podczas pieczenia, czosnek wyciśnięty z łupin oraz soczewicę. Do pasty dodać skórkę startą z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką.
Pysznie!
OdpowiedzUsuńRobię takie smarowidło, ale bez soczewicy. Spróbuję z nią.