Marzec, to najlepszy czas na cytrynowe wypieki, pyszne i bardzo orzeźwiające. Dzisiaj czas na wspaniałe kruche tarteletki o cytrynowym aromacie, wypełnione pysznym kremem cytrynowym i ozdobione bezikami. Tarteletki z cytrynowym kremem przygotowane na podstawie tego przepisu są doskonałe, pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują.
200 g mąki pszennej
120 g masła
70 g cukru pudru
30 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
Mąki przesiać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem, skórką startą z cytryny, dodać posiekane masło, jajko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut. Ciasto wywałkować w foremkach do tarteletek, ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20 minut, aż się ładnie zrumieni. Tarteletki ostudzić.
2 jajka
2 żółtka
1 cytryna
130 g cukru pudru
100 g masła
10 g skrobi kukurydzianej
Do miski wbić jajka i żółtka, dodać sok z cytryny, wsypać cukier oraz skrobię kukurydzianą, wymieszać i umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą. Masę ubijać na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do kremu masło i ubijać, aż masło się rozetrze. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko, dodać drobno startą skórkę z cytryn i wymieszać. Krem ostudzić.
Krem cytrynowy równomiernie rozsmarować w tarteletkach, ozdobić bezikami. Tarty schłodzić przed podaniem.
Kamilo-tarteletki wzorcowe :) wyglądają pysznie i zapewne w niedługim czasie skuszę się na nie, korzystając z przepisu. Tymczasem ciesze oczy tymi na zdjęciach, mniam :D
OdpowiedzUsuńMałgosiu, dziękuję :) skuś się koniecznie, te słoneczne ciacha są pyszne.
UsuńCudowne :)
OdpowiedzUsuńPiękne i rozkosznie kuszące!
OdpowiedzUsuńSmakuję przez ekran...