Na naszym wielkanocnym stole nie może zabraknąć serowej paschy, z własnoręcznie ważonego sera na bazie mleka i kwaśnej śmietany, z dodatkiem ulubionych bakalii, o aromacie wanilii. Pascha kresowa, inspirowana przepisem Agnieszki Kręglickiej jest niesamowita w smaku, a jej wykonanie jest proste, ale czas przygotowywania, trzeba rozłożyć na dwa dni.
2000 ml mleka
1 laska wanilii
500 g kwaśnej śmietany
6 jajek
200 g masła
80 g cukru pudru
120 g bakalii
50 ml likieru waniliowego
1 laska wanilii
500 g kwaśnej śmietany
6 jajek
200 g masła
80 g cukru pudru
120 g bakalii
50 ml likieru waniliowego
W miseczce zalać bakalie likierem. W garnku zagotować mleko z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego mleka powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną, gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Masę ostudzić, usunąć wanilię. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser, maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Do masy dodać bakalie. Formę z dziurkami wyłożyć ściereczką, napełnić masą, obciążyć i zostawić na noc do odciśnięcia. Przełożyć paschę do góry dnem na półmisek i dowolnie udekorować.
Pascha to moja wielka miłość!
OdpowiedzUsuńU mnie robi się ją z twarogu, jajek i śmietany. Ciekawa jestem jak smakuje Twoja z mleka i czy bardzo różni się w smaku...
Amber, ja co roku testuje inną i ważona z mleka jednak jest najsmaczniejsza :)
UsuńPozdrawiam
Co roku oniecuję, że zrobię i nie wychodzi ...ale wyglada znakomicie🙂
OdpowiedzUsuńNooo normalnie cudna ta twoja , uwielbiam paschę :)
OdpowiedzUsuńTaka najlepsza z tego ważonego twarożku