Kruche ciasteczka z Ligurii, są delikatne i pięknie pachną cytryną i wanilią. Te typowo włoskie ciasteczka są bardzo proste do przygotowania, a wyróżnia je kształt, to typowo kobiecy kwiatek. Canestrelli, które pochodzi od słowa canestro, to znaczy kosz, w którym przechowuje się herbatniki na święta, wesela, czy też chrzciny, są tradycyjnymi włoskimi herbatnikami, które istnieją od średniowiecza i były zarezerwowane dla zamożnej klasy. W Ligurii ciasteczka zostały udoskonalone masłem, a ich ślad jest odnajdowany nawet w lokalnych walutach z trzynastego wieku. Canestrelli liguri, przygotowane na podstawie tego przepisu są doskonałe na każdą okazję.
200 g mąki pszennej
140 g masła
80 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
1 żółtko
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciasteczka w kształcie kwiatka. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w temperaturze 180º C. Ciastka studzić na kratce. Podawać posypane cukrem pudrem.
Cytrynki w pięknym wiosennym wydaniu 😄
OdpowiedzUsuńAle piekne kwiatuszki.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
Apetyczne! Lubię cytrynowy smak!
OdpowiedzUsuń