Ciasto Trzech Króli, we Francji wykonuje się z ciasta francuskiego i najczęściej nadziewa masą migdałową. Tradycyjnie w każdym cieście można znaleźć ziarno bobu i osoba, która odkrywa w swoim kawałku ciasta owo ziarno, staje się królem, i nosi przygotowaną specjalnie na tę okazję koronę. Z czasem, ziarna zastąpiono figurkami, i tak koniec XVIII wieku, w ciastach pojawiły się figurki porcelanowe przedstawiające postać dzieciątka Jezus. W święto Trzech Króli, które kończy okres bożonarodzeniowy, warto powrócić do staropolskiego zwyczaju, związanego z obchodami święta i upiec drożdżowe ciasto na Trzech Króli. W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i hiszpańskojęzycznych krajach południowoamerykańskich na święto wypieka się wieniec Trzech Króli i ozdabia kandyzowanymi owocami, symbolizującymi drogie kamienie. W według polskiej tradycji można upiec szczodraki z grzybami. Na tegoroczne święto upiekłam mini ciasteczka z ciasta francuskiego, nadziane pysznym kremem migdałowo - budyniowym aromatyzowanym wanilią. Mini galettes des Rois inspirowane przepisem z bloga La receta de la felicidad są przepyszne, mają tylko jedną wadę, bardzo szybko znikają.
1 żółtko
125 ml mleka
30 g cukru
10 g mąki ziemniaczanej
1 wanilia
Połowę ilości mleka, cukier oraz ziarenka z laski wanilii umieścić w rondlu i doprowadzić do wrzenia. W misce wymieszać trzepaczką pozostałe mleko, żółtko oraz mąkę ziemniaczaną Powoli wlać gorące mleko do masy jajecznej, cały czas mieszając trzepaczką. Przelać masę z powrotem do rondla i mieszając łyżką gotować na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, masę przetrzeć przez sitko do miski, przykryć powierzchnię kremu folią i ostudzić.
50 g masła
60 g cukru
2 jajka
125 g mielonych migdałów
W misce miksera utrzeć miękkie masło oraz cukier. Do masy dodać mielone migdały i utrzeć, następnie pojedynczo dodawać jajka, cały czas ubijając. Do utartego kremu migdałowego porcjami dodawać krem budyniowy, cały czas ubijając. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego, schłodzić w lodówce.
550 g ciasta francuskiego
1 migdał
1 jajko
2 łyżki wody
Z ciasta francuskiego wyciąć kręgi. Połowę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skraj każdego posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z wodą. Na środku za pomocą rękawa cukierniczego umieścić krem. W jednym ciastku umieścić migdał. Następnie przykryć drugim okręgiem i przycisnąć brzegi, aby krem nie wypłynął podczas pieczenia. Tak przygotowane ciastka schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Schłodzone ciastka wyjąć z lodówki i posmarować rozkłóconym jajkiem, za pomocą ostrego noża na wierzchu ciastek wyciąć wzór, pilnując, aby całkowicie nie przeciąć wierzchniego płata ciasta. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200º C i piec około 20 minut, aż ciastka się ładnie zarumienią.
Nigdy takich ciastek nie jadłam, a wyglądają super:) Kiedyś wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńJakie one są fajne! :)
OdpowiedzUsuńI kto trafił na migdała i był królem? :-) Już widziałam to ciasto i myślałam o nim:-) Pysznie wygląda:-)
OdpowiedzUsuńBrzmi to wybornie! :)
OdpowiedzUsuńNic dziwnego, że szybko znikają, bo wyglądają smakowicie.:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko, smacznie, zjadłabym
OdpowiedzUsuń