Ciasto cytrynowe z lukrem jest bardzo szybkie do przygotowania. Ciasto jest idealnie skomponowane, jest delikatnie wilgotne, mięciutkie i rozpływa się w ustach. By upiec to smaczne ciasto do kawy, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szybkie ciasto cytrynowe przygotowane na podstawie tego przepisu, ma tylko jedną wadę, znika szybko, w niewyjaśnionych okolicznościach.
230 g mąki pszennej
180 g cukru
200 g masła
5 jajek
60 g kwaśnej śmietany
1 cytryna
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
180 g cukru
200 g masła
5 jajek
60 g kwaśnej śmietany
1 cytryna
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sól oraz skórkę z cytryny i ubić. Do utartego masła dodawać kolejno jajka cały czas miksując. Do masy dodać sok z cytryny, śmietanę i utrzeć. Na koniec dodać do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ubić. Masę wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 165° C na około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki.
1 szklanka cukru pudru
sok z 1 cytryny
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładką masę. Połączonymi składniki i polukrować ciasto.
Cytrynowe smaki uwielbiam, a to ciasto wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szybkie ciacha :D
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuję.
OdpowiedzUsuńTaka wada jest też jego największą zaletą:-) Skoro takie szybkie to można zrobić;-)
OdpowiedzUsuńPowało wiosną... może to za sprawą tulipanów, bo cytryny kojarzą mi się jednak zimowo.
OdpowiedzUsuńChyba to samo ciasto robiłyśmy ;). Pyszne prawda?:)
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta to bym chętnie skosztowała;)
OdpowiedzUsuńKamila,
OdpowiedzUsuńwspaniałe i zjadłabym z rozkoszą!
Zapachniało mi Sycylią.
Ja nadal marzę o zimowych klimatach, a u Ciebie już wiosna!:)
OdpowiedzUsuń