codzienność

sobota, 30 stycznia 2016

pączki wiedeńskie


Pączki wiedeńskie, są bardzo pulchne i maślane, zostały przygotowane na podstawie przepisu Pierre Herme "Desery od najprostszych po wykwintne". Pączki nadziane dżemem morelowym są bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. Ciasto z tego przepisu jest bardzo czasochłonne, ale zdecydowanie warte, by poświęcić ten czas.


380 g mąki pszennej 
10 g drożdży
40 g cukru 
skórka z 1 cytryny
6 jajek 
300 g masła
szczypta soli
olej do smażenia 


Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mąkę przesiać z solą do miski, dodać drożdże i skórkę startą z cytryny, następnie kolejno jajka i wyrobić ciasto, aż będzie odstawało od ścianek miski. Masło pokroić na małe kawałki i stopniowo dodawać do ciasta, wyrabiać, aż składniki się połączą, a ciasto będzie elastyczne. Ciasto przełożyć do miski, nakryć ręczniczkiem i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 90 minut. Gdy ciasto podwoi objętość, uderzyć je pięścią, aby odpadło. Następnie wygniatać przez kilka chwil i wstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypaną mąką blacie na grubość kilku minimetrów. Szklanką wykroić krążki, brzegi zwilżyć mlekiem. Pośrodku połowy krążków ciasta rozłożyć po łyżeczce dżemu, na wierzchu położyć po jednym z pozostałych krążków ciasta i dobrze zlepić brzegi. Powtarzać czynność, aż do wyczerpania krążków ciasta. Pączki układać na posypaną mąką blasze, przykryć ściereczką i pozostawić na około 60 minut, aż podwoją swoją objętości. Po wyrośnięciu smażyć pączki w rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.


2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki wody


Cukier puder utrzeć do białości i gładkości z gorącą wodą, a następnie pączki maczać w lukrze.

8 komentarzy:

  1. Kamilka prześliczne tobie wyszły i przepis ciekawy , niezbyt drogi. Hm, tylko nie mam dżemu domowego , a taki kupny http://mojlowicz.pl/produkty/lowicz-100-extra-gladki-morela-mango/4/528 by się nadał?
    p.s jak trzymają świeżość , jak raniutko je usmażę(6-7 godzina) to 17 godzinie będą pyszne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, ten dżem sprawdzi się doskonale :) A co do zachowania świeżości to trudno powiedzieć, zbyt szybko zniknęły :) Pączki bardzo polecam, jeszcze je usmażę :) Buziole!

      Usuń
    2. To szukam dżemu i na tłusty smażę :D

      Usuń
  2. Ależ ślinka cieknie...;-) Ciekawe czy zasnę dzisiaj?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne!
    Z morelami to moje ulubione. Nie z różą, ani z wiśniami, tylko z morelami właśnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect