Niech Nowy 2016 rok pozbawiony będzie przykrości,
a składa się jedynie z sukcesów i szczęśliwych chwil!
Najlepszego w Nowym Roku
życzy
Kamila
Tort makowy z kremem kawowym i wiśniami jest przepyszny i umili pierwszy dzień Nowego Roku.
270 g maku
9 jajek
9 łyżek cukru
3 łyżki mielonych migdałów
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
szczypta soli
Mak sparzyć gorącą wodą i zmielić trzykrotnie. Dno trzech tortownic wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z solą na sztywną pianę, następnie dosypywać powoli cukier i ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści a białka będą sztywne. Do białek dodawać kolejno żółtka i dalej ubijać. Następnie w dwóch partiach dodać do masy zmielony mak, mielone migdały, proszek do pieczenia, skórkę i delikatnie wmieszać do masy. Masę podzielić na trzy części i wyłożyć do przygotowanych tortownic i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 30 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blaty ostudzić.
400 g masła
4 jajka
8 łyżek cukru
2 łyżki mielonej kawy
40 ml wrzątku
2 łyżki rumu
Kawę wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem, przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Jajka i cukier ubić mikserem na parze, przez około 5 minut, aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta. Następnie garnek z masą jajeczną ściągnąć z ognia i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na gładką, jasną masę, do masła stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać małymi porcjami kawę razem z fusami oraz rum cały czas miksując.
2 łyżki spirytusu
1/2 szklanki soku wiśniowego
2 szklanki kandyzowanych wiśni
150 g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
W garnku rozgrzać mleko, dodać połamaną czekoladę i całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. W szklance wymieszać spirytus i sok. Pierwszy blat makowy ułożyć na paterze i skropić go 1/3 nasączenia, na nim rozsmarować 1/2 kremu kawowego i połowę wiśni, przykryć drugim blatem, skropić go, następnie wyłożyć pozostały krem i wiśnie. Położyć ostatni blat, skropić go, na nim rozsmarować czekoladę i udekorować wiśniami. Tort schłodzić w lodówce.
Wspaniałego Nowego Roku Kamilko
OdpowiedzUsuńTaki tort pasuje na Nowy Rok , piękny , wspaniały skład i prezencja
Mak , kawa i wiśnie to klasyka , ale taka z najwyższej półeczki
Wygląda obłędnie! Aż ślinka cieknie :-)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku :-)
Bardzo apetyczny:-) Kamilko, spełnienia planów i wszelkiej pomyślności, mnóstwa inspiracji w tym Nowym Roku:-)
OdpowiedzUsuńNajlepszego, wiary w siebie i sukcesów!:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny tort! Szczęśliwego Nowego Roku!
OdpowiedzUsuń