codzienność

poniedziałek, 4 stycznia 2016

klopsiki rybne w sosie pomidorowym


Klopsiki z filetów białej ryby w sosie pomidorowym z octem, olejem i dużą ilością cebuli smakuje wyjątkowo dobrze. Klopsiki rybne w sosie pomidorowym przygotowuje się w mojej rodzinie nie tylko na świąteczny stół, są doskonałe na co dzień, a na rodzinnych uroczystości zawsze znajdą swoich amatorów. Kotleciki można też przechowywać dłużej, wystarczy je ułożyć w słoiku, zalać gorącym sosem, zamknąć słoik, odstawić do ostudzenia, a potem przechowywać w lodówce.

1000 g filetów białej ryby
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 bułki
1 szklanka mleka
sól
pieprz
tarta bułka
olej do smażenia


Bułkę zamoczyć w mleku. Filety rybne, cebulę, czosnek i odciśnięte bułki zmielić w maszynce do mięsa. Masę doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać, by uzyskać zwartą masę. Z masy uformować klopsiki, każdy obtoczyć w tartej bułce. Klopsiki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Klopsiki układać w misce.


1500 g cebuli
500 ml wody
125 ml octu
125 ml oleju
300 g koncentratu pomidorowego
sól
cukier

W garnku zagotować wodę, dodać olej, ocet i pokrojoną na plasterki cebulę i całość zagotować. Do sosu dodać do smaku sól, cukier i całość gotować, około 20 minut, aż cebula będzie miękka. Gorącym sosem zalać klopsiki i całość zostawić do schłodzenia. 

7 komentarzy:

  1. Lekko,zdrowo i pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł na klopsiki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rybne klopsiki, mniammmm!
    Chętnie skorzystam z przepisu, tylko bez octu...
    Pozdrawiam z mroźnej W-wy, brrrrr!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam duży zapas ryby, więc bardzo chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Pierwszy raz spotykam się z czymś takim jak klopsiki rybne;) Jestem bardzo ciekawa jak smakują.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect