Klopsiki z filetów białej ryby w sosie pomidorowym z octem, olejem i dużą ilością cebuli smakuje wyjątkowo dobrze. Klopsiki rybne w sosie pomidorowym przygotowuje się w mojej rodzinie nie tylko na świąteczny stół, są doskonałe na co dzień, a na rodzinnych uroczystości zawsze znajdą swoich amatorów. Kotleciki można też przechowywać dłużej, wystarczy je ułożyć w słoiku, zalać gorącym sosem, zamknąć słoik, odstawić do ostudzenia, a potem przechowywać w lodówce.
1000 g filetów białej ryby
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 bułki
1 szklanka mleka
sól
pieprz
tarta bułka
olej do smażenia
Bułkę zamoczyć w mleku. Filety rybne, cebulę, czosnek i odciśnięte bułki zmielić w maszynce do mięsa. Masę doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać, by uzyskać zwartą masę. Z masy uformować klopsiki, każdy obtoczyć w tartej bułce. Klopsiki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Klopsiki układać w misce.
1500 g cebuli
500 ml wody
125 ml octu
125 ml oleju
300 g koncentratu pomidorowego
sól
cukier
W garnku zagotować wodę, dodać olej, ocet i pokrojoną na plasterki cebulę i całość zagotować. Do sosu dodać do smaku sól, cukier i całość gotować, około 20 minut, aż cebula będzie miękka. Gorącym sosem zalać klopsiki i całość zostawić do schłodzenia.
Lekko,zdrowo i pysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na klopsiki :)
OdpowiedzUsuńRybne klopsiki, mniammmm!
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z przepisu, tylko bez octu...
Pozdrawiam z mroźnej W-wy, brrrrr!
Mam duży zapas ryby, więc bardzo chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam klopsiki.
OdpowiedzUsuńWow! Pierwszy raz spotykam się z czymś takim jak klopsiki rybne;) Jestem bardzo ciekawa jak smakują.
OdpowiedzUsuńUwielbiam je :D
OdpowiedzUsuń