codzienność

poniedziałek, 18 stycznia 2016

chleb z burakiem


Czwarty rok wspólnej piekarni Amber rozpoczyna wypiek Emmanuela Hadjiandreou z książki "How to Make Bread". Chleb z burakiem można upiec na zakwasie i na drożdżach, z przepisu wychodzi jeden bochenek. Chleb jest pyszny i ma grubą, chrupiącą skórką i bardzo elastyczny, gruboporowaty miękisz. W smaku chleb jest lekko kwaśny, a buraki są tylko lekko wyczuwalne w smaku, chleb doskonale pasuje do wytrawnych i słodkich dodatków.


370 g mąki pszennej
8 g soli
160 g buraków
220 g zakwasu
200 g wody
15 g oliwy


W misce wymieszać mąkę i sól, odstawić. W drugiej misce wymieszać zakwas, oliwę i wodę. Do mokrej mieszanki składników dodać suchą i wymieszać razem do połączenia. Dodać starte buraki i wymieszać. Odstawić na 10 minut. Zagniatać ciasto przez 10 sekund i zostawiać na 10 minut. Powtórzyć ten proces cztery razy. Przykryć miskę z ciastem i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu. Koszyk do wyrastania wyłożyć ściereczką i wysypać mąką. Przełożyć uformowany bochenek do koszyka i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość, może to trwać do 6 godzin. Kiedy chleb jest dobrze wyrośnięty, nagrzać piekarnik do 220º C , na dno wstawić naczynie z wodą. Ciasto wyłożyć na ciepłą blachę i wstawić do piekarnika. Dolać więcej wody, aby utworzyło się więcej pary i obniżyć temperaturę do 200º C. Chleb piec przez około 40 minut, aż postukany w dno wydaje głuchy dźwięk. Chleb studzić na kratce.



15 komentarzy:

  1. Piękny!
    I te buraczki w środku są bardzo apetyczne.
    A moje zniknęły nie wiadomo gdzie...
    Dziękuję Kamila za nowy rok wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis na chlebek z buraczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały bochen! u mnie buraczki równie widoczne :)
    do następnego pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczny! Do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne ma wnętrze!
    Mi bardzo smakował z... makrelą wędzoną ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy, apetyczny i piękny chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny wyrośnięty bochenek. U mnie też wyszły takie buraczkowe cętki. Pozdrawiam i do następnego spotkania!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe dziury, ładnie zakwas pracował.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny, bardzo udany chlebek. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kamilo-wyszedł Ci wzorcowo :) Ach...powzdycham ...Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam Cię serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny ten chleb Kamila upiekłaś , pstrokaty , kolorowy

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo aromatyczny musiał być przez dodatek buraków:-)Bardzo żałuję, że nie mogłam Wami go upiec;-(

    OdpowiedzUsuń
  13. chleb z burakiem, cóż za okaz!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za "wirtualne" odwiedziny i miły komentarz. Twój chleb prezentuje się znakomicie chociaż tak niesmiało "wyziera" zza serwetki. Ala z Podhala

    OdpowiedzUsuń
  15. Piekny chlebek i cudnie znów było spotkać się przy wspólnym wypiekaniu. Proszę dopisz mój chleb do listy bo spóźniłam się z linkiem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect