Czwarty rok wspólnej piekarni Amber rozpoczyna wypiek Emmanuela Hadjiandreou z książki "How to Make Bread". Chleb z burakiem można upiec na zakwasie i na drożdżach, z przepisu wychodzi jeden bochenek. Chleb jest pyszny i ma grubą, chrupiącą skórką i bardzo elastyczny, gruboporowaty miękisz. W smaku chleb jest lekko kwaśny, a buraki są tylko lekko wyczuwalne w smaku, chleb doskonale pasuje do wytrawnych i słodkich dodatków.
370 g mąki pszennej
8 g soli
160 g buraków
220 g zakwasu
200 g wody
15 g oliwy
8 g soli
160 g buraków
220 g zakwasu
200 g wody
15 g oliwy
W misce wymieszać mąkę i sól, odstawić. W drugiej misce wymieszać zakwas, oliwę i wodę. Do mokrej mieszanki składników dodać suchą i wymieszać razem do połączenia. Dodać starte buraki i wymieszać. Odstawić na 10 minut. Zagniatać ciasto przez 10 sekund i zostawiać na 10 minut. Powtórzyć ten proces cztery razy. Przykryć miskę z ciastem i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu. Koszyk do wyrastania wyłożyć ściereczką i wysypać mąką. Przełożyć uformowany bochenek do koszyka i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość, może to trwać do 6 godzin. Kiedy chleb jest dobrze wyrośnięty, nagrzać piekarnik do 220º C , na dno wstawić naczynie z wodą. Ciasto wyłożyć na ciepłą blachę i wstawić do piekarnika. Dolać więcej wody, aby utworzyło się więcej pary i obniżyć temperaturę do 200º C. Chleb piec przez około 40 minut, aż postukany w dno wydaje głuchy dźwięk. Chleb studzić na kratce.
Chleb z burakiem na blogach:
Akacjowy blog
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Dzieje kuchennej Wiewióry
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
Nie tylko na słodko
Nie-Ład mAlutki
Prawo do gotowania z pasją
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife
Akacjowy blog
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Dzieje kuchennej Wiewióry
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
Nie tylko na słodko
Nie-Ład mAlutki
Prawo do gotowania z pasją
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife
Piękny!
OdpowiedzUsuńI te buraczki w środku są bardzo apetyczne.
A moje zniknęły nie wiadomo gdzie...
Dziękuję Kamila za nowy rok wspólnego pieczenia.
Bardzo ciekawy przepis na chlebek z buraczkami :)
OdpowiedzUsuńwspaniały bochen! u mnie buraczki równie widoczne :)
OdpowiedzUsuńdo następnego pieczenia!
Bardzo apetyczny! Do następnego :)
OdpowiedzUsuńPiękne ma wnętrze!
OdpowiedzUsuńMi bardzo smakował z... makrelą wędzoną ;)
Ciekawy, apetyczny i piękny chlebek :)
OdpowiedzUsuńPiękny wyrośnięty bochenek. U mnie też wyszły takie buraczkowe cętki. Pozdrawiam i do następnego spotkania!
OdpowiedzUsuńWspaniałe dziury, ładnie zakwas pracował.
OdpowiedzUsuńPiękny, bardzo udany chlebek. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKamilo-wyszedł Ci wzorcowo :) Ach...powzdycham ...Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam Cię serdecznie M.
OdpowiedzUsuńFajny ten chleb Kamila upiekłaś , pstrokaty , kolorowy
OdpowiedzUsuńBardzo aromatyczny musiał być przez dodatek buraków:-)Bardzo żałuję, że nie mogłam Wami go upiec;-(
OdpowiedzUsuńchleb z burakiem, cóż za okaz!
OdpowiedzUsuńDziękuję za "wirtualne" odwiedziny i miły komentarz. Twój chleb prezentuje się znakomicie chociaż tak niesmiało "wyziera" zza serwetki. Ala z Podhala
OdpowiedzUsuńPiekny chlebek i cudnie znów było spotkać się przy wspólnym wypiekaniu. Proszę dopisz mój chleb do listy bo spóźniłam się z linkiem.
OdpowiedzUsuń