codzienność

czwartek, 21 stycznia 2016

rozetki na piwie


Rozetki bardzo popularne w latach 80 - tych w Polsce, to bożonarodzeniowe ciasteczka skandynawskie, smażone w głębokim tłuszczu z pomocą specjalnych foremek. Rozetki w smaku przypominają chrusty, lecz są delikatniejsze i prostsze w przygotowaniu. Smażyłam już pyszne rozetki z ciasta naleśnikowego, ale rozetki na piwie przygotowane według przepisu z opakowania foremek, są idealnie chrupiące i bardziej kruche. Usmażone rozetki można przechowywać do dwóch dni w niezbyt szczelnym pojemniku, aby zachowały chrupkość. Można je też podgrzewać ponownie w ciepłym piekarnik. Rozetki doskonale smakują posypane cukrem pudrem, podane z bitą śmietaną, kremem lub ulubioną dżemoladą.


300 g mąki pszennej
500 ml piwa
10 g rumu
3 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder


Podane składniki zmiksować mikserem na gładkie ciasto. Otrzymane ciasto odstawić na godzinę do lodówki. Tłuszcz rozgrzać w garnku, przyrząd do rozetek włożyć na chwilę do gorącego tłuszczu, by się rozgrzał. Następnie foremkę otrząsnąć z pozostałości oleju i zanurzać w cieście do około 3/4 wysokości, do usłyszenia charakterystycznego syczenie, aż ścianki foremki pokryją się dwumilimetrową warstwą ciasta. Gdy syczenie ustanie przenieś foremkę do rozgrzanego oleju. Po zanurzeniu w gorącym oleju smażyć przez chwilę do oderwania ciasta od ścianek foremki, gdy to nastąpi delikatnie wyciągnąć foremkę i smażyć rozetkę z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru. W międzyczasie foremka powinna być zanurzona w oleju, aby nie traciła temperatury. Powtarzać powyższe kroki, aż do zużycia całego ciasta. Usmażone rozetki po wyjęciu z oleju odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać oprószone cukrem pudrem.
 

9 komentarzy:

  1. Rety, pamiętam te rozetki z dawnych lat - jakie to było pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu zrobić na piwie, bo widzę, że wychodzą cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne!
    Kiedyś miałam takie foremki, ale zaginęły podczas licznych przeprowadzek...
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne! Roztapiają serce:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Malutkie cudeńka :) Lubie takie cudeńka

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przecudnie:-) Są takie koronkowe:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam nawet foremkę do tych ciastek:))zrobię z piwa:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.